Kako da date otkaz bez “gorkog ukusa u ustima”

Podijeli

Najbolji način da date otkaz, a da “ne spalite sve mostove za sobom”, je da razgovor okrenete na vas i vašu karijeru, savjetuju stručnjaci.

Upravo tako je postupila Houp Hiks, direktorka za komunikacije Bijele kuće. Njen odlazak djelovao je izuzetno srdačno. Ona je u saopštenju obasula pohvalama svog, sada već bivšeg šefa, Donalda Trampa.

„Ne postoje riječi kojima bih mogla na pravi način da izrazim zahvalnost predsjedniku Trampu“, rekla je Hiksova u saopštenju. „Predsjedniku i njegovoj administraciji želim sve najbolje u daljem vođenju naše zemlje“.

Predsjednik Tramp je uzvratio pohvale. „Houp je izvanredna i obavila je sjajan posao tokom ove tri godine“, kaže se u njegovom saopštenju. „Ona je pametna i pažljiva kao rijetko ko, zaista sjajna osoba. Nedostajaće mi da je imam pored sebe, ali kada mi je saopštila da želi da slijedi druge prilike, potpuno sam razumio“.

U ovom trenutku nejasno je tačno kako je Hiksova Trampu najavila njenu predstojeću ostavku. Ali javno, kao da je pratila najbolje savjete stručnjaka, pošto je napravila sjajan taktički potez i izbjegla da zalupi vrata stražnjicom za sobom.

Kada dajete otkaz, obavezno se zahvalite nadređenom za pruženu priliku

Kako za Biznis insajder kaže Lin Tejlor, ekspert za odnose na radnom mjestu i autorka knjige „Ukrotite tiranina na radnom mjestu: kako se nositi sa djetinjarijama nadređenih i napredovati na poslu“, vijesti o otkazu uvijek valja saopštiti lično. Možete unaprijed poslati mejl nadređenom i obavijestiti ih da imate nešto važno da popričate sa njim.

Tejlorova preporučuje da razgovor počnete tako što ćete se pretpostavljenom zahvaliti za pruženu priliku. Potom im recite da ste pronašli savršenu priliku koja će unaprijediti vašu karijeru. Možete im i reći da ćete držati oči otvorenim za potencijalne kandidate koji bi vas zamijenili.

Najbitnije je razgovor usmejriti na vas i vaše potrebe, a ne ostrviti se na šefa. Nije nemoguće da ćete ponovo naletjeti na njih, možda i na novom poslu.

Prije nego što se priključila Trampovoj kampanji 2015. godine, Hiksova nije imala iskustva u politici, tako da nije jasno gdje će otići i da li će joj iskustvo u Bijeloj kući pomoći.

Business Insider/BizLife