Legalizacija objekata: Podnijet 831 zahtjev

Podijeli

Do kraja februara opštinama je podnijet 831 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, kazao je generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Najveći broj podnijetih zahtjeva je u Herceg Novom 171, zatim u Baru 119, u Podgorici 101, u opštini Pljevlja 84, Kotoru 70, opštini Budva 63, opštini Tivat 59, Ulcinju 51, Rožajama 45, Bijelom Polju 21, Nikšiću 16, Žabljaku 8, Beranama, Cetinju i Kolašinu po pet, a u Danilovgradu i Mojkovcu po četiri.U Plužinama, Plavu, Šavniku, Gusinju i Petnjici nije bilo podnijetih zahtjeva.

Čanović navodi i da je građanima obezbjeđen ca centar, tako da na broj 19899 mogu svakog radnog dana od 9 do 17 časova da se interesuju o svim pojedinostima legalizacije.

“Ministarstvo je pokrenulo opširnu medijsku kampanju kako bi informisalo građane koji objekti treba da se legalizuju, koja je dokumentacija potrebna i koji je rok za prijavu. Svi građani se mogu detaljno informisati i pozivom na broj kol centra”, kazao je Čanović Pobjedi.

Naveo je da su do sada opštine Rožaje, Petnjica, Nikšić, Herceg Novi, Podgorica, Gusinje, Mojkovac, Herceg Novi, Bijelo Polje, Tivat, Danilovgrad, Šavnik, Andrijevica, Budva i Kotor dostavile ministarstvu na saglasnost prijedloge odluka o visini komunalnih naknada za bespravne objekte.

Istakao je da u dijelu legalizacije bespravnih objekata opštine treba još da donesu propise o visini, načinu i kriterijumima plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora i o bližim uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za obezbjeđivanje alternativnog smještaja, oba uz prethodnu saglasnost ministarstva.

Rok za donošenje ovih propisa je šest mjeseci od oktobra 2017, kad je zakon stupio na snagu.