Dizelaši koje Njemačka protjeruje neće biti jeftini

Podijeli

Da automobili sa dizel motorom mogu biti protjerani iz njemačkih gradova, presudio je Savezni sud u Njemačkoj. Gradovi imaju pravo da zabrane vozila koja zagađuju životnu sredinu. Tako sada najstariji dizel automobili mogu da “lete” iz mnogih područja, a takva odluka mogla bi da ima enormne posljedice na moćnu automobilsku industriju.

Dok se u svijetu “bore za vazduh“, na Balkanu je već počelo gađanje ciframa koliko će to spornih dizelaša da nas zarobi? Procjene su alarmantne, i idu toliko daleko da najavljuju ekološku bombu. Tačnije, prema grubim procjenama u Srbiji, kako piše B92, bi moglo da se nađe oko 150.000 protjeranih dizelaša, često se ističe – mnogo jeftinijih. Međutim, pitanje je da li su te crne prognoze uopšte realne?

“Ne. To su jednostavno senzacionalističke vijesti. Njemci nijrsu uopšte naivni, znaju da će uvijek biti dovoljno kupaca iz brojnih balkanskih i azijskih zemalja, te da ne moraju da prodaju svog dizelaša ispod cijene“, kaže za B92. net Petar Stakić sa portala “Polovni automobili”.

Presuda: Njemačka protjeruje automobile na dizel

Da su nagađanja daleko od istine saglasan je i urednik rubrike Automobili sa portalu B92, Nenad Ćosić:

“Čini mi se da je taj broj preuveličan, s obzirom da se u Srbiju godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila (benzinaca i dizelaša zajedno), a oko dvije trećine su euro 3 standarda, koji je još stariji od pomenutih euro 4 i euro 5. Jednostavno, kupovna moć u našoj zemlji je toliko niska da su i dalje znatno traženiji jeftiniji i stariji, euro 3 dizelaši“.

Osim broja vozila koja bi mogla da budu proturena na naša tržišta, licitiralo se i sa cijenama. Nije malo onih koji očekuju da će odluke iz EU znatno sniziti cijenu polovnih automobila na dizel pogon. Međutim, upravo zato što svaka roba ima svog kupca, nema razloga ni za ozbiljne korekcije.

“Ukoliko do toga i dođe, pad cijene će biti simboličan i to samo kada govorimo o Njemačkoj. Vozači na koje zabrana bude uticala sigurno neće prodavati svoj automobil ispod realne cijene, pošto je potražnja za polovnjacima iz Njemačke uvek velika – za njima vape tržišta kao što su Rusija, Ukrajina, Bugarska… “, dodaje Stakić.

On podsjeća na program “staro za novo“ koji motiviše vlasnike starijih dizelaša da ih se odreknu, odnosno daju na reciklažu i uz velike subvencije i popuste kupe nov automobil.

Šta je sa strahom od ekološke katastrofe onda?

“Uvozom novijih dizelaša i izbacivanjem iz saobraćaja postojećih starijih dizelaša, stanje može samo da se popravi. Ta dizel vozila iz uvoza su u inostranstvu prolazila stroge tehničke preglede, uključujući i provjeru kvaliteta izduvnih gasova. Čitava priča o ekološkoj katastrofi kada dođu stotine hiljada dizelaša “proteranih“ iz Njemačke je pretjerana (ne i nevažna), naročito uzimajući u obzir broj starih autobusa i kamiona koji konstantno izbacuju vidljiv crni dim a njima se niko ne bavi“, misli Stakić.

Da smo već u problemu, ističe i Ćosić:

“Mi smo već u problemu zbog postojećih zastarjelih dizelaša na ulicama. Ako bi se u strukturi uvezenih polovnjaka našlo više euro 4 i euro 5 dizelaša, i ako bi se na tehničkim pregledima kod nas kontrolisala količina štetnih materija koje ispuštaju, onda bi nam eventualan priliv tih novijih dizelaša kojih se Njemci rješavaju donekle čak popravio ekološku sliku. Ali, treba naglasiti da čak i novi dizelaši ispuštaju više štetnih materija (azotnih oksida i sitnih čestica) nego benzinci i da su generalno štetniji po okolinu i zdravlje“.

Dizelaši će, očigledno preživjeti još neko vrijeme, i preći još kilometara dok se odluke o zabrani ne sprovedu u praksi. Primjera radi, automobili koji ne ispunjavaju euro 4 standard mogli bi da budu zabranjeni u Štutgartu od januara sljedeće godine, dok oni koji ne ispunjavaju euro 5 standard neće biti zabranjeni do 1. septembra 2019. godine. Već je najavljeno i da će od ovog ograničenja biti izuzeti neki privrednici i stanovnici Štutgarta, mada nije precizirano po kojem kriterijumu.

Sam gradonačelnik Štutgarta priznao je da neće biti lako primijeniti ovakvu zabranu. I njemački policijski sindikat upozorava da će biti problema sa provjerama na terenu. Takođe, ostaje pitanje da li će se ograničenje odnositi samo na najuži centar ili na čitav grad?

Sagovornici B92 su saglasni da još postoji i mnogo drugih nepoznanica i da će se odluka sprovoditi postepeno, odnosno nikako preko noći.