Četiri uobičajene greške koje ljudi rade kod doručka

Podijeli

Ako dan započnete kako treba, imate dobre osnove za uspješan dan.

A ako za doručak jedete kvalitetne namirnice, tada ćete cijeli dan imati dovoljno snage za sve obaveze koje su pred vama.


Već znate kako je doručak najzdraviji obrok u danu, no pripazite da ne radite jednu od ovih uobičajenih pogrešaka jedući ga.

1. Ne jedete dovoljno

Ako svom tijelu ne podarite dovoljno hrane nakon dugog razdoblja posta (dok ste spavali), velika je vjerovatnost da ćete brzo posegnuti za nekom lošom namirnicom pa se poštedite toga.

2. Jedete samo bjelance

Jaja su jeftina, lako se pripremaju, bogata su proteinima te pružaju duži osjećaj sitosti, no ako jedete samo bjelance – griješite. Odbacivanjem žumanaca odbacujete i hranjive materije poput gvožđa i vitamina B i D.

3. Ne jedete dovoljno proteina

Ne samo da vam proteini daju energiju nego vašem tijelu čine i to da ono duže ostane sito, a već dobro znate kako su proteini neophodni za rast mišića. Drugim riječima, jako je važno da ih uključite u svoju prehranu, posebno u doručak.

4. Blendovanje loših sokova

Voćni sokovi puni su šećera i iako je to prirodni šećer, svakom čašom doprinosite višem unosu šećera u organizam. Ako volite pijuckati ovakve sokove ujutro, ali ne želite piti kalorijske i šećerne bombe, uklopite u svoj doručak zelene sokove koji će nahraniti i zasititi vaše tijelo.

Index Fit