Za Hrvatsku elektroprivredu model dokapitalizacije sličan onom za EPCG

Podijeli
Ministar državne imovine Goran Marić smatra nema potrebe za privatizacijom HEP-a.

Marić je  gostovao u Dnevniku Nove TV.

Hoće li država ići u privatizaciju HEP-a?

HEP nije u mom resoru, nijesam u Skupštini HEP-a, niti u Nadzornom odboru, tako da ne znam. Lično mislim da nema potrebe za tim. S tim da ako HEP ima potrebu za tim i ima neke investicijske projekte za koje nema sredstava, onda dokapitalizacija za tačno određeni projekat, do 25 posto, bi svakako bila dobra. Ali sama prodaja, bez ikakvog projekta, mislim da nije dobra.

(Po sličnom modelu je Elektroprivreda Crne Gore dokapitalizovana 2009. godine, kada je 44 odsto vlasništva stekla italijanska kompanija A2A)

Kada će vlada odabrati konsultante za Inu? U savjetu ste za Inu, kada ste se posljednji put sastali?

Ministar Marić i ministar Ćorić su komisiji za predlog konsultanata, tako da mislim da će predlog doći vrlo brzo.

Koja je sudbina Petrokemije? Nedavno ste izjavili da Petrokemija može preživjeti još mjesec dana, ako se ne varam.

Novinari su me pitali je li riječ o danima ili mjesecima i ja sam rekao mjesecima, a ne mjesec dana. Odrediti tačno mjesec dana bi bilo neozbiljno. Petrokemija je po svim aspektima, političkim, stručnim, ekonomskim, pa i logičnim takav poslovni sistem koji zahtijeva revitalizaciju, finansijsku dokapitalizaciju i poslovno restrukturiranje.

Hoće li uspjeti dokapitalizacija?

Dokapitalizacija će uspjeti, s tim da bi ona bila realnija kada bi jedan dio dugova koje Petrokemija ima, a koji su u ukupnom iznosu negdje oko 800 miliona kuna, država preuzela na sebe.