Objašnjenje kapitalizma i komunizma kroz model “dvije krave”

Podijeli

Ekonomske kategorije su mnogim ljudima nepoznanica a čak ni ono “knjiško” objašnjavanje često ne pomogne.

U kapitalizmu se investicije, proizvodnja i plasman dobara raspoređuju po zakonima slobodnog tržišta. Primarni cilj vlasnika kapitala je ostvarenje profita, ali ni to nije dovoljno da se približi suština. Stoga je Kanađanin Bil Šerk, pisac i novinar, kroz primjere dvije krave opisao razne oblike kapitalističkog upravljanja.

Za početak, objašnjeno je šta je:

Komunizam

Imaš dvije krave. Daš ih državi koja ti vrati nešto mlijeka.

Socijalizam

Imaš dvije krave. Država ti uzme jednu i da je tvome komšiji.

Fašizam

Imaš dvije krave. Država ti uzme obje i proda ti nešto mlijeka od njih

Tradicionalni kapitalizam

Imaš dvije krave. Prodaš jednu i kupiš bika. Tvoje krdo počinje da raste. I tvoja ekonomija počinje da raste. Kada ih prodaš, možeš da ideš u penziju.

Američki model kapitalizma

Imaš dvije krave. Prodaš tri krave koje nemaš svojoj kompaniji koristeći kredit koji je podigao tvoj zet. Onda uzmeš kredit na osnovu farme i dobiješ povraćaj poreza za pet krava. Državni ugovor o sigurnom otkupu mlijeka za šest krava prebaciš na račun međunarodne firme na Kajmanskim ostrvima, kompaniji koja je u tajnom vlasništvu većinskog akcionara. Onda većinski akcionar prodaje tvojoj prvobitnoj kompaniji ugovor o otkupu mlijeka za sedam krava. Bilans stanja kaže da kompanija posjeduje osam krava, sa opcijom da se doda još jedna. Prodaš jednu kravu da bi tim novcem kupio predsjednika Amerike i tebi ostaje devet krava.

Australija

Imaš dvije krave. Prodaš jednu i primoraš drugu da daje mlijeko za četiri krave. Na kraju budeš iznenađen kad krava ugine od iscrpljenosti.

Francuska

Imaš dvije krave. Organizuješ štrajk jer želiš da ih imaš tri.

Japan

Imaš dvije krave. Redizajniraš ih na desetinu standardne veličine i tako da daje dvadeset puta više mlijeka. Zatim napraviš crtani Kravolino i prodaješ ga širom svijeta.

Njemačka

Imaš dvije krave. Preurediš ih tako da mogu da žive 100 godina, jedu samo jednom mjesečno i muzu same sebe.

Velika Britanija

Imaš dvije krave i obje su lude.

Kanada

Imaš dvije krave. Ako malo bolje pogledaš, izgledaju kao par losova. Ustvari, to i jesu losovi. Jedan govori francuski, drugi engleski. I obojica fenomenalno igraju hokej na ledu.

Italija

Imaš dvije krave, ali ne znaš gdje su. Sjedneš negdje na kafu da razmisliš gdje bi mogle biti.

Rusija

Imaš dvije krave. Brojiš ih i shvatiš da imaš pet krava. Opet ih prebrojiš i shvatiš da ih je odjednom 40. Onda ih opet pažljivo prebrojiš i shvatiš da imaš samo 12 krava. Prestaneš da brojiš krave i otvoriš novu flašu votke.

Švajcarska

Imaš pet hiljada krava i nijedna ne pripada tebi. Plus, plaćaš proviziju drugima što ti dozvoljavaju da brineš o njima.

Kina

Imaš dvije krave. Takođe, imaš 300 ljudi koji ih muzu. Tvrdiš kako imaš punu zaposlenost i visoku produktivnost. Uhapsiš i pritvoriš svakog novinara koji izvještava o broju krava.

Novi Zeland

Imaš dvije krave. Ova lijeva je baš lijepa.