Pejović najveći izvoznik

Podijeli

Nikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, bila je najveći crnogorski izvoznik u prošloj godini, dok je među uvoznicima prvo mjesto zauzela firma TCK Montenegro, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi carina.

Pejovićeve kompanije Uniprom i Uniprom-metali drugu godinu zaredom zauzele su prvo i treće mjesto na listi izvoznika, a tačne podatke o vrijednosti njihovog, kao ni izvoza drugih firmi nije bilo moguće dobiti jer su označeni kao poslovna tajna.

Poziciju lidera među crnogorskim izvoznicima drži Uniprom, koji upravlja podgoričkim Kombinatom aluminijuma. Kompanija je u prošloj godini izvezla 42.000 tona aluminijuma proizvedenog u podgoričkoj fabrici.

“Planovi su da u ovoj godini izvezemo 50.000 tona aluminijuma. Do kraja godine otvorićemo dvije nove fabrike koje će povećati izvoz u 2019. na 90.000 tona aliminijuma”, rečeno je Dnevnim novinama u Unipromu.

Uniprom metali vlasnici su nikšićkog Rudnika boksita iz kojeg rudu izvoze u Kinu, preko Luke Bar. Značajniji izvoz Pejović je pokrenuo početkom 2016, a samo u prošloj godini izvezao je 1,1 milion tona boksita.

Drugu poziciju na listi izvoznika drži pljevaljska Vektra Jakić, Dragana Brkovića, čija je osnovna djelatnost rezanje i obrada drveta. Zanimljivo je da je ona jedna od čak četiri preduzeća za rezanje i obradu drveta koja su se na kraju prošle godine našla među deset najvećih crnogorskih izvoznika.

Na četvrtom mjestu je turska kompanija Tosčelik koja upravlja nikšićkom Željezarom, dok je peti Gradir Montenegro. Riječ je o firmi koja vodi rudnike olova i cinka u Pljevljima, a čiji je vlasnik poljska kompanija Boleslaw.

Nikšićka Trebjesa na šestoj je poziciji, firma Jasen Pljevlja, koja se bavi rezanjem i obradom drveta, na sedmoj, dok su osme Plantaže. Slijede bjelopoljski Pelengić trade i rožajska Jela komerc, čija je djelatnost, takođe, rezanje i obrada drveta.