U Njemačkoj više od milion nepopunjenih radnih mjesta

Ilustracija (matchtech.com)

Broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dosegao je rekordnu vrijednost s gotovo 1,2 miliona u posljednjem kvartalu prošle godine, saopštio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB) u Nirnbergu.

„Krajem prošle godine u Njemačkoj je 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom razdoblju prošle godine i 83.000 više nego u prethodnom kvartalu“, saopštio je IAB stručnjak Alexander Kubis.

Kako je dodao IAB, koji djeluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima vlada u prerađivačkom i građevinskom sektoru, prenosi Poslovni dnevnik.

Njemačka građevinska preduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila.

No manjak stručnjaka se bilježi u gotovo svim sektorima, posebno onima s tehničkim predznakom. Kako je nedavno objavio nedjeljnik Wirtschafts Woche, među najtraženija zanimanja spadaju mehatroničari, elektrotehničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera. Tradicionalno jaka potražnja je i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada i velika nestašica instruktora vožnje što je povezano s nestašicom vozača autobusa i kamiona.

IAB četiri puta godišnje vrši ispitivanje o nepopunjenim radnim mjestima pri čemu se u obzir uzimaju i ona radna mjesta koja preduzeća nijesu prijavila saveznom zavodu za zapošljavanje.

mart 6, 2018 at 2:13 pm