Afera Dizel: Činjenice koje drmaju Njemačku

Podijeli

Afera sa dizel-motorima spada u najveće prevare njemačke javnosti, a njoj su učestvovali svjetski poznati proizvođači automobila.

Vladajuća politička garnitura, koja tvrdi da nije znala za prevaru, i dalje ih štiti.

Deutsche Welle donosi zanimljive činjenice vezane za ovu do sada neviđenu aferu:

– Njemačka automobilska industrija je milione automobila sa dizel-motorima, sa namjerom prevare i falsifikovanim vrijednostima emisije štetnih gasova prodala milionima kupaca. Tom prilikom je prekršen niz zakona.

– Riječ je o zajedničkom nedjelu firmi Folksvagen, Audi, Porše, Dajmler, BMW i Boš. Po paragrafu 129 njemačkog Krivičnog zakonika, to, uz sve prestupe, predstavlja i „formiranje bande“.

– Zvanična njemačka statistika kaže da se u ovoj zemlji više 8000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje otrovnim gasovima. Pomenuti proizvođači snose dodatnu odgovornost za zdravlje građana u njemačkim gradovima.

– Javnost je za aferu počela da saznaje u septembru 2015.

– Niko od onih koji su formirali bandu još nije pozvan na odgovornost.

– Ni protiv koga nije pokrenut krivični postupak.

– Državno tužilaštvo u okviru svoje obaveze da u ovakvim slučajevima samo pokrene istragu, ne reaguje.

– Niko od vladajućih političara nije predložio da se članovi bande krivično gone i kazne.

– U velikim medijima su glavne vijesti tipične za Bild od 6.3.2018: „Kome se sada isplati kupovina dizelaša?“, „Tojota neće više da prodaje dizel-modele“ i „Hoće li dizel-automobili sada dobijati po dvije plakete?“. O mogućnostima da prevareni kupci tuže proizvođače ili budu obeštećeni, ne piše se.

– U firmi Folksvagen država ima vlasnički udio od 20,2 odsto.

– Šef udruženja njemačke auto-industrije, Matijas Visman, član je vladajuće CDU (do 2007. na raznim visokim funkcijama u stranci i poslanik Bundestaga). Bivši je ministar istraživanja i tehnologije, kao i saobraćaja, u njemačkoj vladi. Unijet je 2016. sa još 32 osobe u tzv. Crnu knjigu organizacije Grinpis kao jedan od najzaslužnijih za prepletenost politike i lobija automobilske industrije.

– Proizvođači iz „dizel-afere“ su inače 2017. optuženi i za formiranje ilegalnog kartela – između ostalog, dogovarali su se o usklađivanju cijena svojih modela – i to u najmanje posljednjih 20 godina. U vezi s tim takođe niko nije pozvan na odgovornost, tužen ili osuđen.

– Proizvođači iz dizel-afere prevarenim kupcima sada nude popuste na svoja nova vozila – ne pominjući prevaru. Popusti se daju uz povraćaj automobila sa dizel-motorom. Oni su minijaturni u odnosu na realnu cijenu koju bi stari „dizelaši“ imali da nije bilo prevare. Na taj način proizvođači-prevaranti zarađuju nove milijarde.

– Ni na jednom od internet-portala tih proizvođača nema izvinjenja kupcima niti je prevara tematizovana na bilo koji drugi način.