Blackberry tuži Facebook zbog patenata

Podijeli

Novi nastavak patentnih ratova: BlackBerry tužbom pritiska Facebook zbog patenata koji pokrivaju opcije kojima se koriste praktično svi pametni telefoni.

Nekad jedan od velikana industrije mobitela u vlasništvu ima širok portfelj softverskih patenata koji pokrivaju neke od osnovnih značajki razmjene poruka u današnjim pametnim telefonima.

Dio tog portfelja upotrijebili su kako bi od Facebooka sudski zatražili naknadu za korišćenje, tvrdeći kako je najveća društvena mreža svijeta “upotrijebila njihove inovacije vezane uz sigurnost, korisnički interfejs i druge opcije ključne za uspjeh BlackBerryja”.

Osim samog Facebooka, na optuženičkoj klupi našli su se i Instagram kao WhatsApp. Navodno su se ogriješili o ukupno sedam patenata, redom prilično uopštenih i prilični često zastupljenih, koji pokrivaju način generisanja kriptografskog ključa, sličice s brojem kao znak pristizanja nove poruke, označavanje ljudi na fotografijama automatskim završavanjem teksta, način slanja poruka…

Nije neuobičajeno da posrnula tehnološka kompanija posegne za patentima kako bi poboljšala finansijsku krvnu sliku. Yahoo je tako tužio Facebook 2012. godine, a Nokia Apple 2016.

BlackBerry je svoj pohod po sudovima pokrenuo 2016. kada su tužili malo poznatog proizvođača smartfona s Androidom BLU i firmu za internetsku telefoniju Avaya. BLU je pristao platiti prošle godine, pa se BlackBerry prebacio na potencijalno isplativiju zlatnu koku – Facebook.

Stane li sud na stranu BlackBerryja, na meti bi se mogli naći i drugi divovi poput Applea, Googlea… Sudeći po dosadašnjoj praksi, sudovi vjerovatno neće naložiti obavezu prestanka korištenja spornih patenata već odrediti iznos odštete ukoliko ocijene da je do kršenja patenata doista i došlo. Naglasak je na ‘ako’ jer su američki sudovi zadnjih pokazali dosta skepse prema legalnosti softverskih patenata.

Za očekivati je kako će Facebook uzvratiti protivtužbom, takođe temeljenom na patentima iz vlastitog portfelja te nastojati spor riješiti međusobnim licenciranjem, kao što su to napravili u slučaju Yahooa, piše Tportal.

N1