MMF sugeriše povećanje poreza na dobit?

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da je Vlada uradila u prethodnoj godini dosta na unapređenju javnih finansija i da su makroekonomski izgledi države pozitivni, ali da zbog velikog nivoa javnog duga treba nastaviti sa fiskalnom disciplinom.

Ta organizacija predlaže da se smanje fiskalna opterećenja na zarade, jer bi to doprinijelo smanjenju sive ekonomije, a sa druge strane da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-monoksida. Uz to, preporuka je da Vlada ukine povlasti povlašćenima koji plaćaju niži PDV, kao i da preispita porez na dobit, javljaju Vijesti.

Na rashodnoj strani budžeta MMF prostor za uštedu vidi u smanjenju potrošnje za zarade u javnom sektoru, izdvajanje za penzije i uštede po tom osnovu prebaciti za kapitalne projekte.

Stav MMF-a je da trošak rente, koji je Monstat izbacio, mora da uđe u minimalnu potrošačku korpu, kao i da bi povećanje minimalne zarade imalo smisla ako bi se našle mjere kojima bi se to povećanje izbalansiralo.

Ove mjere predstavio je Šef Misije MMF za Crnu goru Matrin Petri vna zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Radojem Žugićem i guvernerom Centralne banke(CBCG) Radojem Žugićem.