Putin o sankcijama: Rusija će na kraju pobijediti

Podijeli

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da zapadne zemlje nakon uvođenja sankcija uspjevaju da realizuje svoje planove na taktičkom planu, ali će Rusija u toj igri svakako pobijediti.

„Naši oponenti i partneri izabrali su naizgled ispravnu taktiku pomoću koje su svoje ciljeve uspjeli da realizuju. Međutim, mislim da će na duže staze pobijediti Rusija“, rekao je ruski predsjednik u filmu „Svetski poredak 2018“.

On je kazao da nije bilo sumnje da će nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji protiv Moskve biti uvedene sankcije, već da je samo bilo pitanje u kakvoj će formi to biti sprovedeno.

„Prilikom donošenja odluke trebalo je staviti na vagu sve potencijalne posledice izazvane pripajanjem Krima Rusiji sa jedne strane i sudbinu miliona ljudi koji žele da se vrate kući“, rekao je Putin i dodao da je to pitanje bilo izuzetno komplikovano.

On je rekao i da je politika sankcija SAD pokazatelj slabosti tamošnje administracija, a ne snage i kompetentnosti.

„Uzeli su sve redom i stavili na neki tamo spisak, proglasili ih neprijateljima. To je primjer slabosti, a ne snage“, istakao je.

Ruski predsednik je rekao i da nije razočaran predsednikom SAD Donaldom Trampom, s obzirom da je, kako kaže, sa njim moguće dogovoriti se i tražiti kompromise. On je naglasio da problem leži u američkom sistemu koji je neefikasan i nepredvidiv, te je sa njim komplikovano sarađivati.

Kada je riječ o ukrajinskom konfliktu, Putin je naveo da su Amerikanci prevarili Rusiju pred sam državni prevrat 2014. godine.

„Amerikanci su nam se obratili sa molbom da učinimo sve kako tadašnji predsjednik Viktor Janukovič ne bi upotrebio vojsku prilikom rastjerivanja demonstranata. Mi smo pristali, a samo dan kasnije dogodio se prevrat“, rekao je ruski predsjednik.

„Ruske vojske u Ukrajini nema. Tamo naoružanja ima dovoljno. Na pitanje odakle dolazi to naoružanje, ja uvijek kažem — ako jedna strana ima mogućnost da ga dobije, tu mogućnost će imati i druga strana. Međutim, kada god mislim o tome ja se zgrozim. Sve ih tamo smatram našima. Upravo iz tog razloga želim da postavim pitanje — od čijih metaka stradaju građani Donbasa?“, istakao je on, prenose agencije.

U filmu Vladimira Solovjova ruski predsjednik se osvrnuo i na nuklearno oružje rekavši da je pitanje o njegovom korišćenju nekorektno postavljati u kontekstu Rusije, budući da je Amerika upotrebila to oružje protiv Japana.

„Gdje su garancije da se to neće desiti ponovo?“, upitao je Putin.

Kada je riječ o ruskom nuklearnom naoružanju, ruski predsjednik je rekao da ga Rusija može upotrebiti isključivo kao odgovor na napad.

„Odluka o upotrebi nuklearnog oružja može biti donijeta samo u slučaju da odbrambeni sistemi signaliziraju da su rakete lansirane, zatim da su ustanovljene trajektorije ljeta i tačni ciljevi pada bojevih glava. Samo u tom slučaju imamo zakonsko pravo da uzvratimo na napad“, zaključio je Putin.