Amazon razmatra ulazak u bankarski sektor

Podijeli

Koncept Amazon Bank mogao bi uskoro prerasti na viši nivo. Naime, američki tehnološki div pregovara s nekoliko američkih banaka o partnerstvu u vođenju transakcijskih računa za mlade, objavio je Wall Street Journal.

Amazon, navodi se u izvještajima, pregovara s JP Morganom, Capital Oneom i nekim drugim kompanijama koje pružaju finansijske usluge o mogućnosti otvaranja takozvanih čekovnih računa (cheeking account) – riječ je o američkom ekvivalentu transakcijskog računa – za mlade i za osobe koje još nemaju račun u banci pod Amazonovim brendom.

Razgovori su u ranoj fazi, navode izvori, ali partnerski pristup mogao bi tehnološkim firmama širom otvoriti vrata finansijskih usluga.

Portparol JP Morgana odbio je da komentariše tu informaciju. Capital One odgovorio je da ne komentarišu “glasine i špekulacije”, a u Amazonu pak nisu bili dostupni za komentar, navodi WSJ.

70 miliona potencijalnih korisnika

Amazon bi u roku od pet godina mogao pridobiti 70 miliona korisnika finansijskih usluga, pokazalo je nedavno istraživanje konsultantske kuće Bain & Co. To je otprilike isti broj korisnika koji danas ima Wells Fargo, treća najveća američka banka.

Istraživanje je obuhvatilo 135 hiljada potrošača u 22 zemlje. Pokazalo se da je finansijske proizvode tehnoloških firmi spremno koristiti više od pola američkih ispitanika te čak tri četvrtine ukupnog broja ispitanikau starosne dobi između 18 i 24 godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da ispitanici, kada je riječ o tehnološkim kompanijama i finansijskim uslugama, najviše vjeruju PayPalu i Amazonu.

Kada se govori o ulasku velikih tehnoloških kompanija u bankarski sektor, često se koristi termin Google Bank, no Amazon je takođe jedan od primjera takve politike. Pretpostavka je da tehnološki divovi imaju procesorsku snagu i znanja o IT sigurnosti potrebna za čuvanje i obradu velikog broja finansijskih podataka i transakcija. Te svoje tehnološke prednost mogu kombinovati s korisnicima atraktivnim funkcionalnostima i jednostavnim uslugama.

Za razliku od banaka, tehnološke kompanije nijesu podložne strogoj regulaciji, no to bi se moglo promijeniti kada počnu nuditi bankarske usluge.

Suparnici ili partneri

Poput Ubera, Google je postao sinonim za digitalne poremećaje u raznim industrijama. Internetski div je, između ostalog, pokazao interes za ulazak na područje finansijskih usluga. Potrošači u Evropi sve češće razmatraju kompanije poput Facebooka i Googlea kao potencijalne pružaoce finansijskih usluga.

Interes Googlea za finansijske usluge ne čudi s obzirom na to da kompanija dnevno procesuira milione transakcija na kojima se temelje jednostavne online usluge.

“Ako velike tehnološke kompanije poput Applea, Googlea, Microsofta, PayPala, Amazona i drugih žele ući u određene finansijske usluge, mislim da imaju snagu da pobijede banke”, procjenjuje anonimni IT stručnjak iz bankarskog sektora za Computer Weekly, “No, u tome bi ih mogli omesti jačanje regulacije i deglobalizacije finansijskih usluga.”

Bakarski biznis je skup, težak i ne daje uvijek očekivani finansijski povrat, upozorava izvor. “Ako tehnološka kompanija želi da ostvari visoki povrat, trebalo bi da pokuša prodati usluge bankama ili postati njihov partner umjesto da se takmiče.”

S druge strane, banke bi mogle nuditi finansijske usluge preko tehnoloških firmi. Tehnološki velikani bi nudili usluge pod svojim brendom, donosili bi odluke o proizvodima i kamatnim stopama, a banke bi im u pozadinu pružale potrebnu logističku podršku (koncept “white label”). To bi moglo obuhvaćati sve potrebne zakonske obaveze te finansijska znanja i vještine.

S podrškom banaka iz pozadine tehnološki divovi mogli bi ući u bankarstvo mnogo bezbolnije, bez prolaska kroz mukotrpan proces rađanja bank-tech kompanije, zaključuje izvor.

Investitor.me/Točka na i