EU odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama

Podijeli

EU je odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama nakon Bregzita.

Zahtjev premijerke Tereze Mej da Britanija ostane u evropskim agencijama, takođe, nije prihvaćen.

EU je snažno odbacila viziju Tereze Mej kad su u pitanju trgovinski odnosi Velike Britanije i EU nakon Bregzita, trasirajući time uži pogled na buduće odnose i naglašavajući negativne posljedice britanskog izbora, navodi “Financial Times”, prenose agencije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pregovaračima je naložio stroži pristup, naročito kad su u pitanju aranžmani za usluge i regulatornu saradnju, gdje se traže ograničenja.

Biti izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta dovodi do posljedica, navodi se u uputstvima koja su dostavljena na pet, šest stranica.

Ove smjernice su do sada najdetaljnija prezentacija ciljeva EU kad su u pitanju odnosi sa Velikom Britanijom, a predstavljaju odgovor na predloge iz Londona.

One skiciraju ekonomske odnose zasnovane na sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao da zadrži nulte tarife i kvote na proizvode, ali stopiraju dinamično usklađivanje tržišnih pravila, koje je tražila Britanija.

U tekstu se navodi da će svaki budući odnos Brisela i Londona nadgledati Evropski sud pravde, u slučajevima rješavanja sporova, koji će, takođe, imati mogućnost sankcija i kontramjera.

Isključuje se želja premijerke Mej da Britanija, nakon Bregzita, ostane članica evropskih agencija, kakva je, na primjer, Evropska medicinska agencija.

EU će sačuvati svoju autonomiju kad je u pitanju donošenje odluka, što podrazumijeva isključenje Velike Britanije kao “treće zemlje” u institucijama, tijelima i agencijama EU, stoji u uputstvima.

Drugi, sporedni sporazumi će nastojati da sačuvaju što bliže veze, kad je u pitanju odnos prema zemlji nečlanici, u oblasti prava, bezbjednosti, vazduhoplovstva i ribarstva.

Velika Britanija saopštila je da se nada većoj fleksibilnosti Evropske unije, pošto je Brisel upozorio da će se trgovinski odnosi dvije strane zakomplikovati poslije Bregzita.