Moody’s: Kreditni rejting Turske je “smeće”

Podijeli

Rejting agencija Moody’s snizila je suvereni rejting Turske na nivo “smeća”.

Agencija je kao razlog za obaranje reltinga navela nastavak slabljenja ekonomskih i političkih institucija i povećani rizik od visokog deficita tekućeg računa.

Kreditni rejting Turske je oboren za jedan stepen na Ba2, izvještava Reuters, prenosi Tanjug.

“Izgleda da se vlada i dalje fokusira na kratkoročne mjere, na štetu efikasne monetarne politike i temeljnih ekonomskih reformi”, saopštila je agencija.

U svjetlu negativnog institucionalnog okvira i spoljne pozicije Turske, dugovi i potrebe za refinansiranjem su nastavili da se pogoršavaju, navodi agencija.

Mudis je već u septembru 2016. snizio rejting Turske na neinvesticioni nivo Ba1, nakon pokušaja državnog udara, što je podrilo raspoloženje investitora prema ekonomiji koja se nekada smatrala jednim od najperspektivnijih svjetskih tržišta u razvoju.

Turske aktive su ograničeno reagovale na ovu vijest. Lira je jutros blago pala na 3,8075 lira za dolar u odnosu na nivo od 3,8035 lira koji je zabilježen u srijedu. Glavni indeks Istanbulske berze je porastao za 0,13 odsto.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice porastao je na 12,28 odsto sa 12,2 procenata, koliko je iznosio na zatvaranju trgovanja prethodnog dana.

Reuters ocjenjuje da bi smanjenje rejtinga moglo da primora Tursku da plaća veće kamate na pozajmice na međunarodnim tržištima.

Prošle godine, deficit turskog tekućeg računa je porastao za 42 odsto na 47,1 milijardi dolara, navodi britanska agencija.