Wall Street blago pao, čeka se odluka o carinama

Podijeli

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago pao, a trgovalo se vrlo nesigurno zbog nagađanja kako će se razvijati situacija nakon najavljenog uvođenja carina i ostavke glavnog ekonomskog savjetnika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 82 boda ili 0,33 odsto, na 24.801 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.726 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,33 odsto, na 7.396 bodova.

Na početku trgovanja ti su indeksi bili u većem minusu, S&P 500 gotovo 1 odsto, jer je ulagače uznemirila ostavka Gerija Kona, direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trampovoj vladi.

Neočekivana ostavka Kona u utorak veče izazvala je na tržištu strahovi od izbijanja trgovinskih ratova, s obzirom da je Kon zagovornik slobodne trgovine, a da njegova ostavka pokazuje da je izgubio bitku s protekcionističkim snagama.

Uprkos pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci planove o uvođenju carina na čelik i aluminijum, Tramp ne odustaje, ali se čini da su moguće promjene u planovima. Tako je iz Bijele kuće juče poručeno da bi neke zemlje, kao što su Kanada i Meksiko, mogle biti izuzete iz planova o carinama, što je malo umirilo ulagače.

“Ulagači su manje zabrinuti nakon poruke da se carine neće primjenjivati tako široko. No, u ovom trenutku to su špekulacije, nema ništa na papiru. Ako smo nešto naučili od ove vlade, a to je da se prijedlozi mijenjaju dok se pišu”, kaže Džena Sampson, direktorka u kompaniji OakBrook Investments.

Najviše su juče pale cijene akcija u energetskom sektoru, 0,8 odsto, što je posljedica pada cijena nafte za oko 2 odsto, nakon što su podaci pokazali da proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD rastu.

Osjetnije su pale i cijene akcija nekoliko industrijskih divova, kao što su Boeing i Catepillar, jer bi te kompanije zbog uvođenja carina mogle biti pod pritiskom sa dvije strane. S jedne strane, porasli bi im troškovi nabave sirovina, dok bi se s druge strane mogle suočiti s protivmerama onih zemalja koje će biti pogođene najavljenim carinama na čelik i aluminijum.

Među dobitnicima se juče našao tehnološki sektor, u kojem su cijene akcija prosječno porasle za 0,6 odsto.

Na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,09 odsto, na 12.245 bodova, a pariski CAC 0,34 odsto, na 5.187 bodova.