Zbog čega bi trebalo da konzumirate čia sjemenke

Podijeli

Da je čia kraljica sjemenki potvrđuje i činjenica da danas postoji bezbroj proizvoda sa njom. Od jogurta, peciva i slatkiša do vode i čajeva. Evo zašto je tako popularna…

Ova biljka, porijeklom iz Meksika, posljednjih godina je postala veoma popularna zahvaljujući svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane.


Osim što je puna hranljivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u ishrani onih koji nastoje da regulišu svoju tjelesnu težinu. Kako su ove sjemenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti sirove, kuvane, natopljene u vodi ili mlijeku, pa čak i mljevene. Na internetu možete pronaći bezbroj recepata sa čiom, a mi vam donosimo razloge zašto bi ova supernamirnica trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom meniju…

Usporava starenje kože

Ukoliko želite da spriječite privremene bore i ostale znakove starenja, posegnite za čia semenkama koje će vašem tijelu očuvati mladolikost i zdravlje. Naime, istraživanje sprovedeno u Meksiku 2014. pokazalo je da su ove sjemenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica, a poznato je kako antioksidansi sprječavaju slobodne radikale da uništavaju ćelije i tkivo. Slobodni radikali nastaju kao nuspojava kada naše ćelije koriste kiseonik, a mogu da uzrokuju probleme sa srcem, dijabetesom i makularnom degeneracijom i ujedno da utiču na starenje kože. Kako bismo to sprečili, potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koji će neutralizovati slobodne radikale, a čia semenke se čine kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine.

Čuva dentalno zdravlje

S obzirom na to da ove sjemenke sadrže kalcijum, fosfor i cink, pomažu i u očuvanju zdravih zubi. Kalcijum izgrađuje naše zube, a cink sprječava nastanak kamenca i ima antibakterijsko djelovanje zbog čega je sastavni dio pasti za zube i voda za ispiranje usta. Fosfor je bitan jer pomaže vašem tijelu da apsorbuje kalcijum i tako održava zube čvrstim. Umjesto jutarnje kafe radije popijte jogurt sa čia sjemenkama koji će pomoći vašim zubima da ostanu zdravi, a ujedno će biti lagan obrok kojim možete započeti dan.

Pospješuje probavu

Čia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkom dijetetskom udruženju, jedna porcija čia semenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svako od nas trebao unijeti u organizam. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu insulina, a sjemenke poput lana i čie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospješuje normalan rad crijeva, a time i zdravu stolicu. Osim toga, čia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo “širi” u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Zato, ukoliko želite da izgubite višak kilograma, čia semenke mogu biti izvrsna pomoć u tome.

Čuva zdravlje srca

Sposobnost čie da smanjuje upalu, reguliše holesterol i snižava krvni pritisak čine je odličnim izborom za zdravo srce. Ove male sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne sudove i ujedno smanjuju rizik od srčanog udara.

Jača kosti i izgrađuje mišiće

Čia sadrži veliku količinu kalcijuma koji je ključan za čvrste i zdrave kosti, a osim kalcijuma, ove sjemenke bogate su i drugim hranjivim materijama važnima za kosti, a to su fosfor, magnezijum i proteini. To ih čini idealnima za sve koji su alergični na mliječne proizvode ili ih iz nekog razloga ne konzumiraju, pa uz ove sjemenke mogu da nadoknade te materije. Osim što pogoduju kostima, čia sjemenke pomažu i u izgradnji mišića jer su pune proteina, pa zato ukoliko želite višak masnih naslaga da pretvorite u mišiće, čia je vaš najbolji saveznik. Naravno, to će vrijedjeti samo ako vježbate jer bez fizičkih vežbi nema rezultata.

Kako jesti čiu?

S obzirom na to da ove sjemenke imaju blag okus, mogu se dodati u većinu jela, ali ako ih jedete sirove, u njihovu izvornom obliku, teško ćete apsorbovati sve hranjive materije koje čia sadrži. Najbolji način za pristup njenim vitaminima i mineralima je da natopite sjemenke. Ukoliko ih ostavite u vodi preko noći one će nabujati i postati želatinaste, pa će biti lakše da ih svarite, a ujedno će vaše tijelo moći da apsorbuje sve hranjive materije iz njih. Sjemenke možete staviti u smuti ili napraviti od njih puding. Možete ih kombinovati sa jajima i hljebom ako ga pečete kod kuće, a mljevene sjemenke možete dodati u gotovo sva kuvana i pečena jela, jer im nećete promijeniti ukus. U svakom slučaju, čiu možete dodati u većinu jela, tako da vam ne treba mnogo kreativnosti i vremena da uvrstite ovu namirnicu u vaš svakodnevni jelovnik.

Žena Blic