Teslin električni kamion obavio prve isporuke

Podijeli

Kompanija Tesla počela je vršiti prve isporuke električnim Semi kamionima, iako je ranije najavila da proizvodnja kamiona počinje tek 2019. godine.

Direktor tehno giganta Elon Musk podijelio je na Facebooku fotografije dva Semi kamiona uoči njihove vožnje. U svojoj prvoj proizvodnoj teretnoj vožnji, kako kaže Musk, kamioni su prevozili baterije od Tesline fabrike u Nevadi do fabrike za sklapanje automobila u Fremontu.

Prototip vozila koji predstavlja budućnost teretnog saobraćaja uočen je prvi put početkom godine na ulicama Kalifornije kada se nepoznati vozač provozao od Teslinog sjedišta u Fremontu do sjedišta kompanije u Palo Altu.

Brojne kompanije poput Pepsija, Walmarta i Anheuser-Buschasu naručile su Semi kamione od novembra prošle godine. S obzirom na to da se od početka godine električni kamion može naručiti i u Evropi, velike evropske kompanije također su rezervisale svoj primjerak Semi kamiona.

Podsjećamo, verzija Semi kamiona s dometom od 483 kilometra, bez potrebe dopunjavanja baterije, košta 150.000 dolara, dok verzija s dometom od 805 kilometara košta 180.000 dolara. Također, postoji i “Founders Series” verzija čija cijena iznosi 200.000 dolara.

Kompanija Tesla udružila je snage s nekoliko kompanija koje su naručile kamione kako bi izgradile stanice za punjenje ovih vozila prije nego se pojave na ulicama iduće godine. Ove stanice ili takozvani megapunjači će u roku od 30 minuta kamion osposobiti za prelazak dodatnih 640 kilometara.