Vanredna uprava Agrokora i Sberbanka blizu dogovora

Podijeli

Vanredna uprava Agrokora i najveći pvjerilac koncerna, ruska Sberbanka, na pragu su sklapanja ugovora o međusobnim odnosima.

Kako je neslužbeno izvijestilo hrvatsko uredništvo regionalne televiziji N1, koje se oslanja na izvore iz vanredne uprave, Sberbank odustaje od svih tužbi protiv Agrokora u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Novi vanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Fabris Peruško je već u svom prvom pojavljivanju pred novinarima nakon stupanja na dužnost u utorak rekao da očekuje skori dogovor o rješavanju spora, jer je došlo do znatnih pomaka u razgovorima s ruskim bankarima.

Kako je N1 televizija neformalno izvijestila, ugovor između vanredne uprave Agrokora i Sberbanke trebao bi biti potpisan iduće sedmice, nakon što stigne i službeno odobrenje iz Moskve.

Sberbanka potražuje od Agrokora nešto više od jedne milijarde eura kredita, dok ukupna imovina Agrokora u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji ne prelazi 115 miliona eura, objasnio je u novembru prošle godine bivši vanredni povjerenik hrvatske Vlade Ante Ramljak.