WordPress najpopulariniji CMS na svijetu

Podijeli

Organizacija W3Techs koja istražuje i mjeri web s tehnološke strane, objavila je kako je WordPress povećao svoje vodstvo pred svim ostalim rješenjima za upravljanje sadržajem (CMS) na Internetu. Prema njihovom istraživanju na WordPressu se trenutačno vrti 30% svih internetskih stranica na svijetu.

Web je u ovom trenutku polarizirano mjesto kad je riječ o korištenju raznih CMS rješenja – 50,2% stranica ne koristi ovaj oblik uređivanja i objave sadržaja, dok drugih, gotovo pa pola, koristi neki oblik CMS-a. Od polovice internetskih stranica na raznim CMS-ovima za WordPress se odlučilo njih čak 60,2%. Na ljestvici slijede Joomla (6,3%), Drupal (4,4%) te potom Magento, Shopify, Blogger, Squarespace i svi ostali s gotovo beznačajnim tržišnim udjelima, javlja Bug.hr.

Činjenica da WordPress drži gotovo dvije trećine udjela na području CMS-a dovela ga je i do impresivnog postignuća od 30% udjela u cijelom svijetu, računajući sve web stranice. Joomla kao prvi konkurent drži tek nešto preko 3% udjela, dakle 10 puta manje – pa je WordPressova dominacija u ovom trenutku neosporna.

Ovaj CMS je i najbrže rastuće rješenje tog tipa u svijetu. U posljednjih mjesec dana zabilježeno je preko 1.800 novih WordPress stranica, a po rastu ga slijede Squarespace i Wix. Kad je riječ o programskim jezicima, na webu je sa serverske strane najdominantniji PHP (83,2%), a sa klijentske strane JavaScript (94,9%).