Banane u marketima skuplje zbog svjetske nestašice

U prethodna tri mjeseca došlo je do značajnog poskupljenje banana na domaćem i regionalnom tržištu.

Prema podacima trgovačkih lanaca nabavna cijena banana je posljednja tri mjeseca porasla 50 odsto.

Trenutno je na svjetskom tržištu banana nestašica, kakva se ne pamti, zbog elementarnih nepogoda i nestabilne političke situacije u zemljama koje su najveći proizvođači banana. Na domaćem maloprodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cijenu od 1,8 eura za kilogram, dok se juče u maloprodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca mogla kupiti za 1,4 do 1,5 eura.

“Do skoka cijena banana došlo je neposredno poslije nove godine. Glavni razlog su poplave kojima je pogođena Centralna Amerika, čime su smanjene količine za izvoz sa tog tržišta”, kazali su Pobjedi iz kompanije Pop Fruit, koja se bavi uvozom voća i povrća, kao i sazrijevanjem i prodajom banana.

Predstavnici ove kompanije naveli su daje usljed rasta cijena banana došlo do neznatnog smanjenja prodaje na domaćem tržištu.

“Očekujemo da će se cijene zadržati na istom nivou bar još dvije sedmice”, rekli su iz Pop Fruta i dodali da su zemlja porijekla banana koje se nalaze na našem tržištu Ekvador, Meksiko, Kolumbija i Kosta Rika.

mart 10, 2018 at 1:19 pm