Aerodromi Crne Gore zaradili šest miliona eura

Podijeli

Za Aerodrome Crne Gore 2017. je rekordna godina, sa prometom od preko 329.000 putnika većim nego godinu ranije, a prema preliminarnim rezultatima, firma je ostvarila čisti profit od oko šest miliona eura, što je oko milion više nego lani, kazao je u intervjuu za “Vijesti” izvršni direktor ACG Danilo Orlandić.

Preliminarni rezultati za 2017. pokazuju da smo postigli rekorde u sva tri glavna polja našeg poslovanja. Na aerodromu “Tivat” imali smo milionitog putnika već u septembru, a u Podgorici u decembru.

Prošle godine na oba aerodroma imali smo 2.184.862 putnika, 17 odsto više nego 2016. Broj opsluženih aviona je 13.853 što je 16 odsto bolji rezulat nego godinu ranije. Ukupan finansijski promet iznosio je preko 35 miliona eura, a profit koji još nije obračunat do kraja, iznosiće više od šest miliona eura. Struktura saobraćaja je bila 57 odsto redovni, a 43 odsto čarter. Lou kosteri čine tek 12 odsto prometa na našim aerodromima, ali ta kategorija prevoznika bilježi odličan prosječan procenat popunjenosti putničke kabine od 86 odsto. Lani se sa crnogorskih aerodroma saobraćalo prema 30 država u Evropi i na Bliskom istoku, a za partnere smo dobili i osam novih kompanija koje su počele letjeti za Crnu Goru: Aegean, LOT, Flydubai, Eurowings, Small Planet, VLM Airlines, Smartlinks i TUI. U odnosu na 2016. godinu imali smo deset novih destinacija, između ostalih: Budimpeštu, Helsinki, Dubai, Amsterdam, Talin, Ženevu, Atinu,Viljnus. Glavna destinacija što se broja putnika tiče je Rusija (643.000), potom Srbija (511.000), Turska (106.000), Njemačka (104.000) i Italija (91.000). Radnici ACG lani su uradili zaista nevjerovatne stvari imajući u vidu ograničene prostorne okolnosti u kojima funkcionišemo i činjenicu da je bilo dana kada smo na jednom aerodromu imali i po 45 letova dnevno. Ja im na tome odajem priznanje.

Na pitanje kakve su najave i očekivanja što se poslovnih rezultata ACG u ovoj godini tiče, Orlandić kaže da vjeruje da će i 2018. biti još jedna u nizu godina u kojima ćem srušiti do tada važeće rekorde.

“Počelo je veoma dobro, pa smo tako tokom januara i februara u Tivtu i Podgorici imali čak oko 25.000 putnika više nego u istom periodu lani. Ove godine imamo i interesovanje novih velikih i jakih kompanija koje do sada i nisu bile direktno prisutne na našem tržištu poput “Lufthanse”. Crna Gora je, osim turistima, sve više interesantna i za velike privrednike i mi taj povoljan momenat moramo da iskoristimo da bi nam svima bilo bolje. Već sada imamo situaciju da su kapaciteti oba naša aerodroma puni u potpunosti za period od početka maja do kraja oktobra. Samo će TUI koji je ozbiljno ušao u Crnu Goru na području Ulcinja, prema najavama, ove godine svojim avionima u Podgoricu dovesti oko 90.000 putnika… Ova će godina biti i godina investicija u ACG, prvenstveno u opremu i osposobljavanje naših službenika da rukuju tom opremom. Mnogi misle da je jako jednostavno i lako upravljati aerodromom kao tehnološkim sistemom, ali putnik koji ovdje doživljava samo tri stvari – dolazak na aerodrom i čekiranje, čekanje na odlaznom getu i ulazak u avion, ne zna da ACG mora da “iza kulisa” završi od 13 do 15 različitih operacija da bi putnik bio opslužen. To nije nimalo jednostavno, posebno tokom velikih ljetnjih gužvi ili otkaza nekog od djelova naše već pomalo i vremešne opreme na aerodromima”.