BMW ostvario rekordnu dobit u 2017.

Podijeli

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je da mu je neto dobit u 2017. uzletjela 26 odsto, na rekordnih 8,7 milijardi eura, podstaknuta snažnom potražnjom za električnim vozilima i poreskom reformom u SAD-u.

Iz grupe sa sjedištem u Minhenu su izvihestili da su prošle godine isporučili 103.080 električnih modela automobila, čak 65,6 odsto više nego u prethodnoj godini.

Do kraja iduće godine namjeravaju da ih isporuče pola miliona. Prošle godine grupa u čijem su vlasništvu i brendovi Mini i Rolls-Royce je isporučila 2,46 miliona vozila, 4,1 odsto više nego u godini ranije.

“Iza nas je najuspješnija godina u istoriji naše kompanije – osmu godinu zaredom ostvarili smo rekordne nivoe prihoda i dobiti”, naglasio je predsjednik uprave BMW-a Harald Krueger.

Prema zacrtanim ciljevima i 2019. bi trebalo da bude rekordna a u ovoj godini planiraju dodatno da povećaju broj isporučenih automobila.

“Ove godine ciljamo na novi rekord u stavci prodaje, uz blago povećanje broja isporučenih automobila u odnosu na prethodnu godinu”, napominje Krueger.

U BMW-u nijesu spominjali strahove od trgovinskog rata nakon prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminijuma. Upozorili su ipak da očekuju da će “političko i ekonomsko okruženje i dalje biti obilježeno snažnim oscilacijama”, prenosi Večernji list.