WTO: Trampove carine mogle bi gurnuti svijet u duboku recesiju

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je uvođenje visokih carina na aluminijum i čelik, a Svjetska trgovinska organizacija (WTO) strahuje da će nove američke spoljnotrgovinske mjere svijet ponovo odvesti u “duboku recesiju”, prenosi Independent.

Glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo pozvao je Trampa da ne nameće dodatne carine.

“Moramo po svaku cijenu zaustaviti pad prve domino pločice, jer će to imati dalekosežne posljedice”, izjavio je Azevedo.

Tramp je najavio uvođenje poreza od 10 odsto na izvoz aluminija te carinu od 25 odsto na uvoz čelika. Najava je naišla na glasne reakcije međunarodne zajednice, uključujući američke saveznice EU i Kanadu, koje su najavile vlastite protivmjere ako SAD uvede dodatne carine.

Zbog najave su u četvrtak na berzama pale vrijednosti američkih dionica. Međutim, vrijednost dionica u američkoj industriji čelika porasla je za 6 odsto, jer se ulagači nadaju padu konkurencije ako SAD nametne sporne carine.

Uvođenju novih carina protive se mnogi Amerikanci, uključujući vođu Trampove stranke, Pola Rajana. Rajan upozorava da bi nove carine mogle imati drastičan učinak na međunarodna tržišta.

Rajan je izrazio zabrinutost da će zbog novih carina doći do pokretanja međunarodnog trgovinskog rata, što će na kraju naštetiti američkoj ekonomiji.

Međutim, Tramp ne odustaje od svojih najava. “Ne mislim da ćemo izazvati trgovinski rat”, izjavio je Tramp u ponedjeljak. Prijetnjama EU odgovorio je protivprijetnjom da će uvesti novu carinu na evropske automobile.

Članovi Trampove administracije uvjereni su da će doći do uvođenja novih carina.

Savjetnik Bijele kuće za trgovinu Piter Navaro je negirao navode da će Tramp od novih carina izuzeti američke saveznike.

“Nijedna zemlja neće biti izuzeta”, izjavio je Navaro u nedjelju za CNN.

Tramp novim carinama planira da smanji američki godišnji trgovinski deficit, koji iznosi 800 milijardi dolara. Međutim, prema izvještajima, njegovi pomoćnici podijeljeni su po pitanju uvođenja novih carina.