Za jaku privredu potrebni su jaki domaći brendovi

Podijeli

Ukoliko se ne posvetimo jačanju i razvoju domaćih brendova nećemo imati jaku privredu i porast zaposlenosti do nivoa koji je projektovan, ocijenio je u razgovoru za Dnevne novine generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

On je kazao da je neophodno da potrošači imaju mogućnost izbora, kao i da proizvodi sa crnogorskog podneblja treba da nađu mjesto u trgovačkim i hotelsko-ugostiteljskim objektima.

“Treba da razumijemo šta znači kupovati domaće i koliki je doprinos takve kupovine budžetu, ali i svim ostalim povezanim segmentima”, istakao je Rabrenović, ukazujući da kupovinom domaćeg dajemo dodatnu snagu kako proizvodima da budu prepoznatljivi u Crnoj Gori, tako i da jačaju brend države i učine je prepoznatljivom u svijetu.

Prema njegovim riječima, snažan brend države omogućava da se njeni proizvodi i usluge više cijene i vrednuju na tržištu, odnosno da se radije kupuju u inostranstvu. Između ostalog, njime se podstiče i veće interesovanje inostranih turista za posjete državi, kao i atraktivnost za strane investitore, dolazak studenata na školovanje na našim fakultetima i slično.

“Sve su to razlozi zbog kojih se države kao što je Crna Gora moraju usmjeriti na izgradnju nacionalnog brenda, što je i ključni razlog organizovanja ove konferencije. Dodatni argument predstavlja proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, što zahtijeva ulaganje dodatnih napora, sredstava i resursa, da se izgradi prepoznatljivost i pozitivan imidž naše države kao buduće članice Unije”, rekao je Rabrenović.