Ministarstvo finansija: To što CRBC ne plaća porez ne znači da država gubi

Podijeli

Država kao investitor autoputa uvođenjem poreskih oslobođenja nije izgubila poreske prihode, s obzirom na neutralan uticaj poreza na budžet, ali je imala povoljniju poziciju u pogledu iznosa zaduživanja i tekuće likvidnosti budžeta, kazali su iz Ministarstva finansija.

Povodom teksta objavljenog danas u dnevnom listu “Vijesti” a koji je prenio i Portal RTCG u kojem se navodi da je država Kinezima oprostila 29 miliona eura zbog poreskih povlastica, reagovali su iz Ministarstva finansija uz napomenu da je Zakonom o auto-putu, projekat oslobođen plaćanja PDV-a.

“Naglašavamo da je poreske obaveze oslobođen projekat a ne izvođač radova. Ovakvo oslobođenje ima u potpunosti neutralan uticaj na prihode budžeta, a čak i pozitivan uticaj kada je u pitanju zaduživanje i likvidnost”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Bez uvedenog poreskog oslobođenja, kako su kazali, projekat auto-puta bi bio skuplji za iznos PDV-a koji bi se obračunao na vrijednost izvedenih radova koji su ugovoreni na iznos od 809 miliona.

“Ukoliko bi se plaćao PDV po postojećoj stopi od 21 odsto, onda bi vrijednost radova bila veća za iznos oko 170 miliona. Izvođač radova bi taj iznos prethodno naplaćivao od Države, a nakon toga ponovo uplaćivao u budžet, tako da bi uticaj PDV-a bio u konačnom neutralan. S obzirom da se finansiranje projekta vrši iz kredita, postojala bi potreba i za većim zaduživanjem za iznos PDV-a. Poseban bi bio uticaj na likvidnost PDV-a u prvim godinama gradnje, kada bi izvođač radova iskazivao poreski kredit zbog visokih nabavki po osnovu opreme i izvođenja pripremnih radova”, navodi se u reagovanju.

Iz ministarstva dodaju da su poreska oslobođenja uvedena i kod plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje na zarade zaposlenih kod izvođača radova a koji nijesu rezidenti Crne Gore, kao i plaćanja poreza na dobit koju će ostvariti izvođač radova.

“Shodno Zakonu o akcizama, izvođaču radova se vrši povraćaj dijela plaćene akcize, odnosno dio akcize iznad 169 eura koji je plaćen po jednoj toni. I ova oslobođenja su u potpunosti opravdana, jer bi izvođač radova kalkulisao veće troškove kod izvođenja radova što bi takođe samo povećalo ukupnu vrijednost auto-puta. Na ovaj način bi i ovdje poreska obaveza faktički pala na krajnjeg korisnika , tj. Državu. Činjenica je da bi Država imala i prihod u istom iznosu, ali to govori da je efekat na prihode neutralan”, ističu iz ministarstva.

Iz ministartva su zaključili da Država kao investitor projekta uvođenjem poreskih oslobođenja nije izgubila poreske prihode, s obzirom na neutralan uticaj poreza na budžet, ali je kako su kazali imala povoljniju poziciju u pogledu iznosa zaduživanja i tekuće likvidnosti budžeta.

“Posebno naglašavamo pitanje da izvođač radova nema pravo da koristi poreske olakšice kod eventualnih nabavki i drugog prometa koji ne bi bio povezan sa izgradnjom auto-puta, te ni isti nije privilegovan olakšicama, već se olakšice odnose na sami projekat a čiji je korisnik Država. U vezi sa tim je uspostavljen i poseban sistem kod praćenja svih nabavki koje je imao izvođač radova, kao i obaveza dostavljanja preciznih podataka Poreskoj upravi i Ministarstvu pomorstva i saobraćaja”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva finansija.

Portal RTCG