Srbiji neophodan novi aranžman s MMF-om

Podijeli

Srbiji je neophodan novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na kosultativnoj bazi, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Kako je objasnio, aranžman je potreban jer ukoliko budemo prihvatili sugestije MMF-a može poboljšati investicioni rejting i lakše i jeftinije se zaduživati na međunarodnom finansijskom tržištu.

On ja agenciji Beta, povodom početka razgovora misije MMF-a sa delegacijom Srbije o novom aranžmanu, rekao da ukoliko Srbija ne prihvati sugestije MMF-a i ne sprovodi dogovorenu ekonomsku politiku može dobiti negativnu ocjenu, a to će se odražavati na investicioni rejting i cijenu zaduživanja.

“Efekte aranžmana sa MMF-om bez finansijske podrške, zvanog ‘čuvarkuća’ (Instrument koordinacije politika – PCI), određuje Vlada Srbije jer će ako ne prihvati sugestije i dometi biti ograničavajući”, rekao je Arsić.

Istakao je da je i prošlim aranžmanom sa MMF-om iz predostrožnosti bila dogovorena reforma javnih preduzeća u Srbiji pa to nije učinjeno.

Tehnička pomoć MMF-a je, prema njegovim riječima, poželjna jer ta finansijska institucija može da pruži objektivniju ocjenu ekonomske politike od Vlade Srbije koja učestvuje i na izborima i ima svoje političke ciljeve.

“MMF može, na primjer, da predloži određene mjere u oblasti pravosuđa za poboljšanje efekata javne uprave ili u oblasti zapošljavanja, ali ne može da ih spovodi”, ukazao je Arsić.

Istakao je da MMF može da traži i da se u politici zapošljavanja prednost daje kandidata sa većim kompetencijama, ali ne može da sedi u konkursnim komisijama i kontroliše da li se zapošljavaju partijski kadrovi.

Arsić je kazao da se aranžmanom ‘čuvarkuća’ akcenat stavlja na finansijsku konsolidaciju, makroekonomsku stabilnost i sprovođenje reformi i da u tom slučaju MMF češće dolazi i ocjenjuje rezultate dogovorene politike.

“Aranžman ‘čuvarkuća’ kreiran je sredinom prošle godine i još nema iskustava o njegovoj primjeni”, podsjetio je Arsić.