Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi

Podijeli

Dvije najveće njemačke energetske kompanije – E.ON i RWE – postigle su tokom vikenda dogovor o udruživanju snaga i razmjeni imovine kojima bi se trebalo strateški odmaknuti od fosilnih goriva i nuklearne energije.

Prema tom dogovoru, imovina kompanije Innogy, na koju je RWE prije dvije godine prenio poslovanje mrežom, obnovljivim izvorima i prodajom, podijeliće se tako da infrastrukturu preuzme E.ON, a obnovljive izvore RWE.

Ukupna vrijednost tih transakcija mogla bi, kako prenose agencije, biti i 60 milijardi eura.

Riječ je o sporazumu, kako tvrdi Financial Times, koji će temeljno preobraziti njemački elektroenergetski sektor. Njime se, naglašava se, stvara najveća energetska kompanija u Evropi.

Transakcija istovremeno pokazuje i da industrija, ističe se, odustaje od vertikalne integracije. Naime, E.ON će postati vlasnik Innogyjeva maloprodajnog lanca i poslovanja s mrežama, dok će RWE preuzeti njegovo i Innogyjevo poslovanje s obnovljivim izvorima.

Složenu zamjenu imovine između E.ON-a i njegovog dugogodišnjeg suparnika RWE-a osmislio je mali tim rukovodilaca i investicionih bankara u proteklih šest mjeseci. Potom su se otprilike tri mjeseca vodili neizvjesni pregovori da bi dvije strane na kraju postigle dogovor.

Transakcija će se, prema hodogramu, odvijati u dvije faze: prvo će E.ON kupiti RWE-ov udio od 76,8 odsto u Innogyju i objaviti ponudu za preuzimanje i malim dioničarima ponuditi 40 eura po dionici.

E.ON-ova ponuda za manjinske dioničare u Innogyju teška je, dakle, oko pet milijardi eura. Takođe, RWE će platiti 1,5 milijardi eura u gotovini E.ON-u kako bi amortizovao pad vrijednosti prouzrokovan složenom strukturom zamjene imovine između dvije firme.

Osim toga, RWE će dobiti nove dionice u E.ON-u, što odgovara oko 16,7 odsto vlasništva u rivalskoj kompaniji. E.ON će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje dok će RWE biti drugi najveći proizvođač zelene energije.

Zamjena imovine još čeka odobrenje nadzornih odbora obje kompanije, a zbog složenosti transakcije finalizacija sporazuma se ne očekuje prije trećeg kvartala 2019. godine.

Dogovor RWE-a i E.ON-a posljedica je odluke kancelarke Angele Merkel o napuštanju nuklearne energije iz 2011, kojom su obje firme bile pogođene.