Crna Gora poražavajuće nisko na listi najsrećnijih zemalja svijeta, ispred nas i Kosovo

Podijeli

Finska je najsrećnija zemlja svijeta, navodi se u ovogodišnjem globalnom izvještaju UN-a o sreći kojim se pokušava utvrditi nivo sreće u 156 država svijeta, a Crna Gora je zauzela nezavidno 81. mjesto.

Norveška, koja je prošle godine bila prva, sad je na drugom mjestu, a u deset najsrećnijih zemalja svijeta još su se našle Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Izvještaj zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose nivou sreće u zemljama: dohodak, sloboda, povjerenje, očekivana životna dob, socijalna podrška i velikodušnost, prenosi CNN.

“Top pet zemalja gotovo sve imaju jednako visoke vrijednosti za šest ključnih faktora koji utiču na nivo sreće, a četiri od tih pet zemalja – Danska, Švajcarska, Norveška i Finska – na prvom su mjestu još od prvog izvještaja o globalnoj sreći”, rekao je Džon Helivel, profesor emeritus ekonomije sa Univerziteta British Columbia.

Finska ima i najsrećnije migrante, na čemu je bio posebni fokus u ovogodišnjem izvještaju. Valja dodati i kako iz Top 10 zemalja u odnosu na prošlu godinu niko nije ispao, već su pojedine zemlje samo zamijenile mjesta, s obzirom na to da su razlike između njih, posebno prvih pet, jako male.

Od većih zemalja, SAD se našao na tek 18. mjestu, što je za četiri pozicije lošije nego lani. Njemačka se našla na 15. mjestu, a Ujedinjeno Kraljevstvo na 19. Japan je tek 54, Rusija 59, a Kina drži tek 86. poziciju, pet mjesta iza Crne Gore.

Od susjednih zemalja Slovenija je 51, Srbija 78,  Hrvatska 82, odmah iza Crne Gore, BiH je 93, a ispred nas je i Kosovo koje drži 66. poziciju.

Izvještaj UN-a o globalnoj sreći šesti je od 2012. godine. Ljestvica nove liste proizlazi iz analize podataka prikupljenih u 156 zemalja u razdoblju između 2015. i 2017. godine. Analiza sreće migranata bazirana je na istraživanju u 117 zemalja iz razdoblja od 2005. do 2015. godine.

Čitav izvještaj možete pogledati ovdje.