Lagard: Stroži nadzor nad kriptovalutama vršiti pomoću tehnologije koju one koriste

Podijeli

Stroži nadzor nad bitcoinom moguće je vršiti pomoću tehnologije koju te kriptovalute koriste, objavila je u utorak na blogu MMF-a (IMF Blog) predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, pozivajući svjetske finansijske institucije da se „vatrom bore protiv vatre”.

„Tehnologija koju te valute koriste, uključujući i blockchain, mogla bi unaprijediti finansijsku uključivost širom svijeta, na primjer, omogućiti zemljama s nižim primanjima, a i onima koji nemaju bankovne račune, jeftiniju metodu plaćanja i razmjene”, poručila je Lagarde.

Međutim, dodaje, kriptovalute mogu poslužiti i kao sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma.

Takođe, mnogi ekonomisti upozoravaju, kriptovalute predstavljaju opasan spekulativni balon. Bitcoin je, kao najpopularnija digitalna valuta, zabilježio rast od 900% u zadnjih nekoliko godina i dostigao vrijednost od gotovo 20.000 dolara, no krajem je prošle godine neočekivano pao i sada se nalazi na polovini prethodne vrijednosti.

Izjava Kristin Lagard zadnja je u nizu istupa čelnih figura finansijskog svijeta koji upozoravaju na opasnosti i nepredvidljivost kriptovaluta koje se ne nalaze pod nadzorom centralnog autoriteta.

„Potrošačima u kripto svijetu moramo omogućiti istu zaštitu kakvu imaju i potrošači u tradicionalnom finansijskom sektoru”, zaključuje Legard i dodaje da je to moguće učiniti korišćenjem tehnologije distribuiranog zapisa (DLT) i kriptografije.