Njemci rade idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja

Podijeli

Njemačka kompanija Steag Energy Services GmbH radiće idejni projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja TEP, vrijedan 900.000 eura, a potpisivanje ugovora se očekuje u narednih nekoliko dana.

Riječ je o kompaniji koja je u vlasništvu industrijske grupacije iz Esena STEAG GmbH, a specijalizovana je u oblasti energije, kako konvencionalnih i nuklearnih, tako i obnovljivih izvora.

“Dolazak ovakve renomirane kompanije u Crnu Goru predstavlja ozbiljan garant da će se planirana rekonstrukcija prvog bloka TEP izvršiti u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će se obezbijediti stabilan i siguran rad termoelektrane”, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Odluka o izboru Njemaca donijeta je nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, a u konkurenciji je bilo još pet kompanija.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i poslanik DPS-a Filip Vuković je Dnevnim novinama kazao da je odluka EPCG ispravna, jer su njemačke firme iz oblasti termoenergetike u toj državi napravile najbolja rješenja u Evropi.

“U posljednjih 15 godina u Njemačkoj je izgrađeno 30 termoelektrana i sve rade u skladu sa najnovijim rješenjima iz oblasti zaštite životne sredine, tako da ne sumnjam da će se takvi rezultati postići i u Crnoj Gori”, smatra Vuković, te dodaje da je rekonstrukcija potrebna ne samo Pljevljima, već cijeloj državi.

Predviđeno vrijeme izrade idejnog rješenja ekološke rekonstrukcije TEP je sedam mjeseci, nakon čega slijedi odabir izvođača radova i opreme, koja će se instalirati u naredne tri godine. Kako su ranije saopštili iz EPCG, vrijednost obnove prvog bloka je 40 miliona eura i podrazumijeva nadogradnju i rekonstrukciju postojeće opreme.