Šef Volkswagena ne odustaje: “Dizel će u nedalekoj budućnosti doživjeti renesansu”

Podijeli

Uprkos skandalima oko manipulisanja izduvnim gasovima i prijetećim zabranama prometa vozilima s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje istrajava na ovoj vrsti motora, rekao je u utorak šef koncerna Matijas Miler na predstavljanju godišnjeg poslovanja u Berlinu.

„Ja ne samo da se nadam, nego sam i uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita klime u pitanju, dio rješenja, a ne problema“, rekao je Miler, prenosi Poslovni.

On tvrdi da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog gasa nego benzinski motori.

Miler je najavio da će Volkswagen do 2022. uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Istovremeno koncern iz Wolfsburga ulaže i u sektor električnih pogona.

„U sljedećih četiri godine ćemo u sektore elektro-pogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložiti više od 34 milijardi eura“, rekao je Miler. Broj pogona koji proizvode akumulatore za elektro-automobile bi se sa sadašnjih tri trebao povećati na 16.

On je naglasio kako za razvoj elektro-automobila potrebno poboljšati infrastrukturu stanica za punjenje.

„Volskwagen ne može sam riješiti problem manjka stanica za punjenje. Za to nam je potreban jedan masterplan na evropskom nivou”, poručio je predsjednik uprave Volkswagena.

Na konferenciji za medije u Berlinu Volkswagen je predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordni promet i zaradu. Zahvaljujući jakoj potražnji u SAD-u i Kini VW je 2017. ostvario zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016.