Wall Street u padu drugi dan zaredom: Ulagači i dalje strahuju od trgovinskog rata

Podijeli

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom nakon što je objavljeno da je američki državni sekretar Reks Tilerson otpušten i da su moguće dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

Dow Jones oslabio je 171 bod ili 0,68 odsto, na 25.007 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 odsto, na 2.765 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 odsto, na 7.511 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene akcija su porasle jer su novi podaci pokazali da inflacija u SAD nije znatnije ojačala, što je smanjilo bojazan ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata američke centralne banke.

No, ubrzo je ulagače uznemirila vijest da je predsjednik Donald Tramp otpustio šefa američke diplomatije Rekaa Tilersona, a da će na njegovo mjesto doći sadašnji direktor CIA-e Majk Pompio.

Ta je smjena dosad najveća promjena u Trampovoj administraciji i posljednja u nizu kakav dosad nije zabilježen.

„Svaki puta kada dođe do takvih promjena, ulagači su nervozni. Moraju razmotriti kakve bi mogle biti posljedice tih promjena“, kaže Džon Keri, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Cijene dionica dodatno su se našle pod pritiskom nakon vijesti da Tramp namjerava da uvede carine na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne kineske robe, a usmjeriće se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacioni sektor.

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog mogućeg izbijanja trgovinskog rata nakon uvođenja carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, prenosi Hina.

„Kada gledate te carine, ne gledate u vakuum, nego u ono što slijedi, kakav će biti odgovor s druge strane“, kaže Brajan Novak, direktor u firmi Astor Investment Management.

Tramp je prošle sedmice potpisao odluku o uvođenju tih carina, no najavio je izuzeća za Kanadu i Meksiko, ali i neke druge zemlje. Po tom pitanju traju pregovori s Evropskom unijom i Japanom.

Ostaje da se vidi kako će teći ti pregovori i kako će druge zemlje reagovati na Trampov protekcionizam.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 odsto, na 7.138 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,59 odsto, na 12.221 bod, a pariski CAC 0,64 odsto, na 5.242 boda.

Na azijskim berzama u srijedu cijene dionica su oslabile, kao i tečaj dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, što bi moglo izazvati protivmjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,7 odsto.

Nikkei indeks Tokijske berze pao je 0,7 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,4 odsto.