Za šta je sve dobra kurkuma

Podijeli

Daleko od toga da je kurkuma nešto novo na tržištu. Hiljadama godina istočni svijet zna za sve njene prednosti, no kako to obično biva sa superhranom, kako se kurkuma danas i naziva, moguće je da čak i ta super zdrava namirnica bude previše za vaše zdravlje. Sve što je jako zdravo, ako se koristi u prevelikim količinama, sigurno ima i kontraindikacije.

Za što je sve dobra kurkuma?

Zaista je teško nabrojati zbog čega je sve kurkuma, taj pravi zlatni začin, toliko dobra, no, ekipa Index Fita za nas izdvaja njene prednosti:

Ona je odlično protivupalno sredstvo koje istovremeno podiže imunitet i ublažava upalna stanja. Odlično se bori protiv upala u usnoj šupljini kao i nevidljivih upalnih stanja u cijelom organizmu.

Preporučuje se ljudima s hroničnim oboljenjima kostiju, smanjuje ukočenost i oticanje zglobova, pomaže ozdravljenju jetre i zaustavlja njena oštećenja, odlično detoksira jetru i organizam, podstiče obnavljanje crijevne flore i utiče na povećanu proizvodnju dobrih bakterija, ima i izrazito jako protivgljivično djelovanje.

Kurkuma štiti srce i zaustavlja nakupljanje plaka na krvnim žilama, pomaže u regulaciji nivoa lošeg holesterola, a dobra je pomoć kod liječenja dermatitisa, psorijaze i kožnih ekcema.


A s obzirom na to da je toliko zdrava, ljudi su je počeli masovno koristiti iako u većem obimu kurkuma može donijeti i negativne posljedice. Može smetati probavi i zdravlju želuca, a s njom bi posebno trebalo da paze osobe koje pate od žučnog kamenca, oni s poremećajem zgušnjavanja krvi, trudnice i dojilje.

Preporučuje se da dnevna doza ne smije preći 10 grama dnevno, pa se radije držite tog savjeta nego da zbog zdravlja pretjerate, posebno ako ste već i sami “navukli” na napitke s kurkumom u kombinaciji s jelima u kojima je koristite kao začin.

Da dobijete maksimum iz tog zlatnog začina, nutricionistica i strastvena kuvarica Keisha Luke otkrila je svoje metode uživanja u ukusu i zdravstvenim prednostima kurkume.

Kada je koristi kao začin:

Obavezno je stavlja u kuvana jela, ali i u pečenja kad kurkumu miješa s drugim začinskim biljem te tako smanjuje upotrebu soli. Kurkuma daje poseban ukus pečenim jelima, a obavezno je kombinuje s paprom koji pomaže puno bolje apsorbovati kurkumu te tako ubrzati njeno djelovanje. Osim toga, kurkuma nije osjetljiva na toplinu pa se slobodno može “zapeći”.

Obavezno ga jede u riži i supama. 

Kad je koristi u napicima:

Dodaje ga napicima i smutijevima, pogotovo kad koristi zeleno povrće, a često pravi i čaj od kurkume u kombinaciji s cimetom i klinčićima (sprema ga od pola čajne kašike kurkume, jednog štapića cimeta i dva klinčića na tri šoljice vode), a čaj često miješa s mlijekom.

Well thankfully the jet lag isn’t as bad as I expected but still slept in longer than what felt appropriate ????????‍♀️ Vacation hangover for sure ???? ⠀ Will most certainly be sipping on coffee and turmeric lattes all day to stay warm and alert ???? Not to mention I’ve been dealing with a scratchy throat all of last week while on vacay and it’s still lingering ????⠀ ⠀ But if you haven’t tried this Medjool Date “Golden Milk” Turmeric Latte , it’s a reader favorite. The medjool date acts as a natural sweetener but you could also use honey if you’d like! Recipe is paleo and vegan-friendly ✌⠀ ⠀ On the blog, link in profile. ⠀ ⠀ Have a fantabulous Tuesday!⠀ ⠀ https://www.fitmittenkitchen.com/medjool-date-golden-milk-turmeric-latte/⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #goldenmilklatte #turmericlatte #goldenmilk #paleorecipes #dairyfree #veganrecipes #veganbreakfast #goodmorning #riseandshine #antiinflammatory #foodismedicine #goodmoodfood #foodforthesoul #paleovegan

A post shared by Ashley (@fitmittenkitchen) on