Kinezi analiziraju Gorenje

Podijeli

Slovenaćki proizvođač bijele tehnike Gorenje pozvao je tri potencijalna strateška partnera iz Azije na dubinski pregled poslovanja (due diligence).

Pozvane kompanije su podnijeli ponudu za preuzimanje većinskog udjela u Gorenju, prenosi SEEbiz.

Gorenje je prošle sedmice javilo da je dobilo četiri ponude potencijalnih strateških partnera, od kojih su svi aktivni u sektoru kućanskih aparata i dolaze iz Azije.

U utorak su takođe primili i petu ponudu od potencijalnog strateškog partnera iz Evrope koji djeluje u industriji kućanskih aparata.

Nakon detaljne analize i revizije “poslovnih i drugih elemenata” od pet ponuda za due diligence fazu pozvana su tri potencijalna partnera koji dolaze iz Azije i aktivni su u industriji, a podnijeli su ponudu za preuzimanje najmanje 50 posto plus jedne dionice Gorenja.

Prema neslužbenim informacijama lista Finance, neobavezujuće podnijeli su trenutno najveći svjetski proizvođač uređaja Haier i jedan od najvećih kineskih proizvođača Hefei Meiling.

Kineski div Midea, koji proizvodi široku paletu električnih aparata takođe se spominje među zainteresovanima, a najpoznatiji je po klima uređajima, prenosi RTV Slovenije.

Gorenje će od 23. marta trima potencijalnim partnerima omogućiti pristup virtuelnoj sobi s podacima o Gorenje Grupi, obilazak odabranih mjesta i grupne sastanke s upravom društva.