Naučite svoja prava kao potrošača: Vi ste gazda u toj situaciji

Podijeli

Petnaestog marta svijet obilježava Dan zaštite potrošača, a iako je to uvijek goruće pitanje u ekonomijama kakva je crnogorska, ovaj datum se ne obilježava kako to zaslužuje.

Naime, svakodnevno smo svjedoci drastičnih kršenja potrošačkih prava i to uglavnom bez posljedica – a odgovornost je na obje strane. Potrošač mora biti svjestan svojih prava ali je ipak veća odgovornost na trgovca, koji je u prilici da zloupotrijebi to neznanje.

U Crnoj Gori odavno postoji veoma precizan Zakon o zaštiti potrošača koji jasno definiše tu oblast ali taj akt doživljava sudbinu i brojnih drugih zakonskih dokumenata – ne sprovodi se “na terenu”. Zbog toga vam Investitor donosi ključne odredbe ovog Zakona, kako bi dali svoj doprinos širenju svijesti o tim pravima:

Član 11: Trgovac ne smije da stavi u promet robu na kojoj nije istaknuto obavještenje sa podacima o robi a dužan je i obavezan da vidno istakne obavještenje o sadržaju GMO (genetski modifikovanih organizama) u proizvodima koji služe za ljudsku ishranu. Isto obavještenje je dužno da istakne i kod proizvoda namijenjenih za prehranu domaćih životinja ili njihov uzgoj.

Trgovac je dužan da robu koja je upotrebljavana, popravljana ili sa nedostatkom, odnosno robu čija su upotrebna svojstva i karakteristike na drugi način ograničeni, fizički odvoji od druge robe, a na mjestu ponude čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivo istakne oznaku da se radi o “robi sa greškom”, “oštećenjem”, “pred istekom roka trajanja” i slično.

Trgovac je dužan da za proizvode koji se prodaju ili nude na prodaju, čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivo za potrošača, istakne prodajnu cijenu i cijenu po jedinici mjere, u skladu sa ovim zakonom, osim kod aukcijske prodaje i prodaje umjetničkih djela i antikviteta

Trgovac je obavezan da utvrđenu cijenu robe istakne na robi, odnosno ambalaži svakog pojedinačnog proizvoda ili na mjestu gdje se roba prodaje ili nudi, kao i na robi u izlogu.

Član 13: Trgovac je dužan da se pridržava utvrđenih i istaknutih cijena.

Član 17: Trgovac je dužan da prilikom prodaje proizvoda potrošaču preda proizvod:

  1. u traženoj količini kad je ta količina na raspolaganju, ako zakonom nije drukčije utvrđeno;
  2. u tačnoj mjeri ili količini;
  3. propisanog, odnosno ugovorenog kvaliteta, a ako kvalitet nije propisan, odnosno ugovoren, uobičajenog
    kvaliteta;
  4. sa obavještenjem o robi, odnosno uslugama, ispravama o usaglašenosti, drugom dokumentacijom i
    informacijama, u skladu sa zakonom;
  5. po cijeni obračunatoj u skladu sa propisanim ili utvrđenim kriterijumima, odnosno po ugovorenoj cijeni;
  6. na način i u roku utvrdenim zakonom, odnosno ugovorom.

Član 19: Trgovac je dužan da potrošaču za kupljeni proizvod izda jasan, razumljiv, lako čitljiv račun na crnogorskom
jeziku, u skladu sa zakonom.

Kompletan Zakon o zaštiti potrošača možete preuzeti ovdje.

Poseban zakon za korisnike finansijskih usluga

Možda nijeste znali, ali za korisnike usluga banaka, osiguranja i mikrofinansijskih organizacija postoji poseban zakon koji štiti njihova prava.

Zakon o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga na snazi je već dvije i po godine i precizira koja sva prava imaju klijenti tih usluga, posebno osjetljivih kada su u pitanju troškovi. Donosimo ključne odredbe vezano za tu oblast:

Član 6: Finansijske usluge moraju se oglašavati na jasan i razumljiv način, a oglašavanje ne smije koristiti netačne i neistinite podatke, niti podatke koji mogu dovesti u zabludu prosječnog korisnika, kao ni koristiti informacije koje mogu stvoriti pogrešnu predstavu o uslovima korištenja usluge i navesti korisnika na donošenje odluke koju u drugačijim okolnostima ne bi donio, niti koristiti podatke koji škode ili je izvjesno da će naškoditi drugom pružaocu usluga.

Član 11: Efektivna kamatna stopa je diskontna stopa koja izjednačava, na godišnjoj osnovi, sadašnje vrijednosti svih novčanih tokova, odnosno sadašnje vrijednosti svih novčanih primanja sa sadašnjim vrijednostima svih novčanih izdataka po osnovu korištenja finansijskih usluga, a koji su poznati u momentu iskazivanja ove stope.

Član 13: Banka i davalac lizinga dužni su, pri oglašavanju depozitnih, kreditnih i poslova lizinga kod kojih oglasna poruka sadrži kamatnu stopu ili bilo koji numerički podatak koji se odnosi na cijenu ili prihod, jasno i precizno na reprezentativnom primjeru navesti:

  1. vrstu novčanog depozita/kredita/predmeta lizinga;
  2. visinu i promjenljivost godišnje nominalne kamatne stope;
  3. efektivnu kamatnu stopu;
  4. valutu u kojoj se ugovara novčani depozit/kredit/lizing;
  5. periode na koje se ugovara novčani depozit/kredit/lizing;
  6. kriterijume za indeksiranje novčanog depozita/kredita/lizinga;
  7. ukupan iznos novčanog depozita/kredita/lizinga;
  8. sve troškove koji padaju na teret korisnika.

Član 28: (1) Ako banka ili davalac lizinga namjerava neki od obaveznih elemenata ugovora izmijeniti, dužna je pribaviti pisanu saglasnost svih sudionika u kreditnom odnosu, prije primjene te izmjene, izuzev za izmjenu promjenjive kamatne stope, koja je ugovorena u skladu sa odredbama ovog zakona.
(2) U slučaju da korisnik nije saglasan s izmjenama obaveznih elemenata ugovora, banka, odnosno davalac lizinga ne može jednostrano izmijeniti uslove iz ugovora, niti ugovor jednostrano raskinuti, odnosno otkazati, osim u razlozima predviđenim propisima kojima se uređuju obligacioni odnosi.
(3) Banka, odnosno davalac lizinga su dužni korisnika, u roku i na način određen ugovorom, obavještavati o promjeni podataka koji ne predstavljaju obavezne elemente ugovora.

Kompletan tekst ovog zakona možete preuzeti ovdje.

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 1983. godine i obilježava se svake godine 15. marta.