Njemačka protjeruje 12 miliona dizelaša, koliko ih stiže kod nas i po kojoj cijeni

Podijeli

U Srbiju uđe 100.000 polovnih automobila godišnje a vrlo je moguće da će pooštravanjem ekoloških standarda u EU, taj broj biti i mnogo veći, ocijenili su stručnjaci u razgovoru u Jutarnjem program Prve TV.

Novinar Dragan Milutinović izjavio je da će “višak” dizel automobila koji će biti odbačeni zbog zabrane njihove upotrebe samo u Njemačkoj biti 12 miliona. Koliko bi od tog broja moglo doći u Srbiji, kaže, teško je predvidjeti.

Uz to ocjenjuje da je pitanje koliko će stići dizela koji su u doborm stanju, zbog platežne moći srpskih kupaca.

On je ocijenio da je za automobile star deceniju, koji je uvezen u Srbiju, za održavanje u prvoj godini potrebno između 500 i 800 eura, a taj iznos raste sa protokom vremena.

Milutinović je objasnio da je cijena katalizatora, koji prečišćava i zadržava štetne čestice prije nego ih automobil izbaci u vazduh, od 600 do 800 eura.

“Ukoliko se kod nas pooštre propisi za korišćenje dizel automobila, svaki vozač će morati da ugradi takav kaztalizator ili da vrati originalni koji košta od 1.000 do 1.500 eura”, kaže Milutinović.

Kako je objašnjeno u razgovoru, katalizator je uređaj u izduvnom sistemu koji vezuje otrovne materije, ali do određene granice. Kada dođe do zasićenja mora da se mijenja i onda takav automobile više nije tako isplativ.