Uznemirujuće otkriće u flaširanoj vodi: Pronađena plastika u svakoj od 250 boca različitih brendova

Podijeli

Novinarska organizacija Orb Media vodila je istraživanje na državnom univerzitetu u Fredoniji u Njujorku, koje je otkrilo da flaširana voda sadrži sitne čestice plastike.

U najvećem istraživanju ovog tipa do sada ispitali su 250 boca kupljenih u devet različitih država, piše BBC, prenosi Jutarnji.

Pronašli su u prosjeku deset plastičnih čestica po litru vode, od čega je svaka veća od debljine ljudske kose.

Šeri Mejson, profesorica hemije na Univerzitetu, koja je vodila analizu, rekla je da je plastika pronađena u boci za bocom, brendu za brendom.

“Ne želimo ni u koga uporati prstom, nego samo pokazati da je plastika prisutna apsolutno svuda, da je postala tako sveprožimajući materijal u našem društvu da prodire i u vodu, i to u sve one osnovne proizvode koje konzumiramo svakodnevno”, upozorila je.

EU protiv flaširane vode, forsiraće onu iz česme

Trenutno ne postoje dokazi da konzumacija sitnih čestica plastike može štetiti ljudskom zdravlju, ali stručnjaci taj problem još istražuju. Komentarišući rezultate, prof. Mejson je rekla da brojke nijesu katastrofalne, ali jesu zabrinjavajuće.

Stručnjaci su zaključili da u zemljama u kojim je gradska voda možda zagađena, stanovnici mogu slobodno nastaviti da piju kupovnu vodu.

Iz kompanija čija je flaširana voda testirana rekli su da se svi procesi odvijaju prema najvišim standardima, te da zadovoljavaju sve uslove kvaliteta. Istakli su kako za pitanje mikročestica plastike nema regulative niti standardizovanih metoda ispitivanja.

Mejson je prošle godine otkrila čestice plastike u gradskoj vodi, a drugi naučnici su plastiku otkrili i u morskoj hrani, pivu, morskoj soli, pa čak i vazduhu.

Među brendovima koji su ispitani na mikročestice plastike su: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrino, Aqua (Indonezija), Bisleri (Indija), Epura (Meksiko), Gerolsteiner (Njemačka), Minalba (Brazil) i Wahaha (Kina). Kako bi bili sigurni da nijedan uzorak nije kontaminiran, svaka kupovina i transport snimljeni su na videu.

Većina kompanija rekla je da već godinama i sami provode testiranja na plastiku te da su im testovi uvijek u okviru dopuštenog.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila ispitivanja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će ispitati potencijalne rizike za ljudsko zdravlje od plastike otkrivene u flaširanoj vodi, posebno zato jer za sada ne postoje nikakvi dokazi niti specijalna istraživanja o tome.

Brus Gordon, koordinator WHO-a, rekao je za BBC da je ključno pitanje kakve posljedice može imati cjeloživotna konzumacija sitnih čestica plastike.

“Kada govorimo o sastavu plastike – sadrži li toksine, štetne materije – za sada o tome nemamo istraživanja. Obično imamo ‘sigurnosnu granicu’, ali da bismo je definisali moramo shvatiti jesu li i koliko te materije štetne”, naveo je Gordon.