Wall Street pao treći dan zaredom

Podijeli

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones je srezan 1 %, na 24,758,12 bodova, S&P 500 je izgubio 0,6 % i pao na 2.749,48 bodova dok je Nasdaq je pao 0,2 %, na 7.496,81 bod.

Američka vlada Donalda Trampa pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.

Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjeriće se najviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Tramp je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za pranje veša, a nedavno i na čelik i aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata završila, vijesti iz Vašingtona još su značajnija za tržište, kažu analitičari.

“U razdoblju smo kada više nema puno dobrih vijesti. Stoga moguće posljedice uvođenja carina pritiskaju tržište”, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

Među najvećim gubitnicama juče je bila akcija Boeinga, s padom cijene za 2,5 %, jer bi uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma povećalo troškove nabave sirovina tom proizvođaču aviona. Isto tako, ta je kompanija posebno ranjiva zbog mogućih protivmjera, javlja Hina.