Google srušio vrijednost kriptovaluta za 60 milijardi dolara

Podijeli

Cijene vodećih kriptovaluta nastavile su slabjeti u četvrtak nakon što je u samo 24 sata njihova vrijednost smanjena za 60 milijardi dolara.

Najpopularnijom kriptovalutom, bitcoinom, u četvrtak se trgovalo i po 7676 dolara što je najniži cjenovni nivo od 8. februara, pokazuju podaci stranice CoinDesk. Snažno su oslabile i cijene ethereuma i ripplea.

Prema Coinmarketcapu, tržišna vrijednost svih kriptovaluta spustila se do 310,4 milijarde dolara dok je samo dan ranije iznosila 372,9 milijardi dolara.

Razloge za pad cijene treba potražiti u najavama oštrijeg regulisanja inicijalnih ponuda kriptovaluta (ICO) koje se koriste za prikupljanje kapitala u crowdfunding kampanjama ili od strane startupa. No, možda i najveći udar došao je od Googlea koji je najavio da će na svojim stranicama zabraniti oglašavanje špekulativnih finansijskih proizvoda, javljaju agencije.

Google je u to ubrojio i binarne opcije i trgovanje kriptovalutama, ICO-e i trgovinske savjete. Prema najavama tog internetskog diva, zabrana će početi da se primjenjuje od juna ove godine.

Google nije usamljen u takvom potezu jer je Facebook početkom godine najavio sličnu zabranu na svojim internetskim platformama, piše Poslovni dnevnik.