Google za godinu uklonio 3,2 milijarde neprikladnih oglasa

Podijeli

Google je objavio opsežan izvještaj o pojavi i problemima vezanim za oglase koji ne poštuju propisana pravila na njihovom oglašivačkom servisu.

Prošle godine Google je uklonio više od 3,2 milijardi oglasa koji nijesu poštivali pravila uporabe (što je više od 100 uklanjanja po sekundi).

Ta brojka označava rast broja uklonjenih oglasa s Googleovih servisa na godišnjem nivou (uklonjeno je gotovo dvostruko više reklama). U izvještaju se ističe i kategorizacija odnosno razlog za uklanjanje oglasa, piše Bug.hr.

Oko 79 miliona oglasa korisnike je vodilo na internet stranice inficirane zloćudnim aplikacijama (uklonjeno je 400 hiljada takvih stranica). Oko 66 miliona oglasa uklonjeno je jer se radilo o simuliranju legitimnih dijelova displeja računara ili pak simulaciji sastavnih dijelova internet stranice koju je korisnik posjetio. Oko 48 miliona oglasa je uklonjeno jer su vršili instalaciju programa bez korisnikove dozvole i znanja.

Na crnu listu stavljeno i oko 700 hiljada mobilnih aplikacija kao i 90 hiljada internet stanica. Mjesečno se zbog kršenja pravila uklanjaju oglasi s 2 miliona internet stranica, dok je od aprila 2017. godine uklonjeno 8.700 oglasa sa stranica zbog novog pravila o oglasima koji inspirišu na diskriminaciju i nasilje.

Oko 12 hiljada internet stranica je uklonjeno jer su bez dozvole distribuirali tuđi softver, dok je istovremeno zatvoreno 7.000 AdWords računa zbog takozvane “tabloid cloaking” prakse kada su reklame za pojedine proizvode skrivene u naizgled legitimnim senzacionalističkim vijestima.

Google se posvetio i dodavanju novih pravila koja se posebno tiču finansijski rizičnog poslovanja, kao što su kriptovalute, trgovanje na stranim burzama i kockanje.

Google zabranjuje sve oglase vezane za kriptovalute