Stiven Hoking bio je genijalan i – duhovit. Evo i dokaza

Podijeli

Slavni teorijski fizičar, otac moderne kosmologije, znao je često pokazati smisao za humor uprkos teškoj bolesti koja ga je gotovo u potpunosti paralizovala. Evo nekoliko primjera:

Kako je utješio tinejdžerke

Kad je Stiven Hoking držao govor u Sidnejskoj operi neko ga je pitao kakav kozmološki uticaj ima to što je Zayn Malik otišao iz grupe One Direction.

“Napokon, pitanje o nečem važnom”, odgovorio je: “Svim djevojkama slomljenog srca savjetujem da se pobliže pozabave studijem teorijske fizike jer ćemo jednog dana možda naći dokaz o postojanju više svemira. Nije nemoguće kako je u jednom od njih Zayn i dalje u One Direction, možda i u braku s nekom od vas”

Kad se pojavio u Simpsonima

Stiven Hoking gostovao je u više popularnih TV emisija i serija, u pravilu spreman na šalu na vlastiti račun. No, u jednoj epizodi serije The Simpsons uspio je i – pokrenuti tučnjavu. Evo što je imao za reći o tome:

Kad se našalio na račun Brexita

U jeku rasprava o tome treba li Velika Britanija izaći iz Evropske unije, Stiven Hoking rekao je kako bi bila grozna greška ignorirsti populizam koji je doveo do Brexita, ali i do izbora Donalda Trampa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Britanskoj premijerki Terezi Mej poručio je: “Svaki dan bavim se teškim matematičkim pitanjima, ali molim vas nemojte me zvati u pomoć zbog Brexita”.

Kad se našalio na račun Donalda Trampa

Tokom predstavljanja projekta međuzvjezdanog putovanja Starshot 2016. godine, baš u vrijeme predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, pitali su ga kako izgleda inteligentni život. “Šta ljudska bića čini jedinstvenim? Neki kažu kako su to jezik ili alati. Drugi su uvjereni kako je u pitanju logičko zaključivanje. Ti očito nijesu sreli brojne ljude”, odgovorio je on.

Kad je učestvovao u Danu crvenog nosa

Prošle godine su mu predložili da za Dan crvenog nosa smisli šalu o slinama. Evo što je Stiven Hoking odgovorio: “Naučnik sam svjetskog glasa koji je pomogao oblikovanje načina na koji razumijemo svemir, a od mene traže šalu o slinama. Mora da mi se zbilja sviđa ova dobrotvorna inicijativa.” A kad je gledao video u kojem poznati glumci poput Lijama Nisona učestvuju u ‘audiciji’ za njegov prepoznatljiv glas, reagovao je sa: ‘ Je l’ se vi to šalite?’

Tportal

Čemu nas je učio Stiven Hoking: Inteligencija je sposobnost prilagođavanja promjenama