Njemačka bi mogla izaći iz “Šengena”

Podijeli

Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeni period te ih proširiti i na ostale prelaze, čime bi Njemačka praktički izašla iz Šengenskog sistema, prenosi dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

“Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Evropskoj uniji ne pođe za rukom efikasnija zaštita i kontrola spoljnih granica. No ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti”, rekao je Seehofer (Hrišćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prelaze.

“Trenutno nijesu mnogi granični prelazi u Njemačkoj trajno kontrolisani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama”, rekao je Seehofer.

Trenutno je Šengenski sistem na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Založio se za sistematičnije protjerivanje osoba kojima je odbijen azil.

Seehofer se založio i za sistematičnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koje odlučuju o zahtjevu za azilom i protjerivanjima te je obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoji pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Novi ministar unutarnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se takođe zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

“Ako budemo strpljivo pregovarali, veliki dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. A neke zemlje bi se na neki drugi način mogle angažirati u rješenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih vanjskih granica”, rekao je Seehofer.

Predsjednik CSU i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svog CSU-a na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protivimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se najesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojem se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.