Region dobija prvu digitalnu farmu

Podijeli

U Krivaji kod Bačke Topole, sjutra se otvara prva digitalna farma, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, koja će označiti novi korak u poljoprivrednoj proizvodnji.

Osnivač Digitalne farme, Naučni institut “Biosens” iz Novog Sada, u okviru projekta “Antares”, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije, u malom bačkom selu smjestiće najsavremeniju inovativnu tehnologiju u oblasti precizne poljoprivredne proizvodnje.

Svoj dom na Digitalnoj farmi, smJeštenoj u okviru poljoprivrednog preduzeća “Krivaja d.o.o.”, dobiće i inteligentni roboti Lala i Sosa, senzori za određivanje vlažnosti zemljišta i lista i za detekciju trenutnih potreba biljke za azotom, sonde za elektromagnetnu provodljivost zemljišta, hiperspektralna vizija za rano otkrivanje bolesti biljaka, dronovi za mapiranje terena i praćenje rasta kultura, komunikacioni sistemi “Lora” za prenos informacija sa njive do servera, “Agrosens” – digitalna platforma za praćenje stanja usjeva.

“Digitalna farma treba da sve ove informacione tehnologije za unaprjeđenje proizvodnje približi ljudima koji se bave poljoprivredom, tako što će se oni na licu mjesta uvjeriti kako senzori i roboti funkcionišu. Cilj je i da od njih dobiju nepristrasan naučni savjet, kako bi došli do toga šta je najbolje za njihovu farmu, bilo da je reč o velikim preduzećima ili malim gazdinstvima”, objašnjava za “Večernje novosti” Vesna Bengin, direktorka instituta “Biosens”.

Ona će imati svoj fizički – mašine i robote – i virtuelni dio, koji čini “Agrosens” platforma, potpuno besplatna, putem koje se mogu dobiti podaci o usjevima, precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju i satelitski snimci.

“Roboti su tu da urade neke poslove umjesto čovjeka. Na primjer, kada čovjek gleda jabuku, ona mu izgleda crveno i zrelo, ali uz pomoć robota sa kamerom vidimo da u njoj još nema maksimalne količine šećera i da je bolje sačekati još koji dan, kako bi ona bila slađa, a time i njena otkupna cijena veća”, navodi Bengin.

“Vještačka inteligencija može dati preporuku šta da se radi, ali samo čovjek može da odluči da li će to i uraditi. Primjera radi, postoji nekoliko stotina različitih sorti soje i u zavisnosti od geografske lokacije poljoprivrednik može da zasije soju koja daje najveći prinos, ali je i neotporna na sušu ili kišu. S druge strane može da uzme neku otporniju, ali je prinos manji. Vještačka inteligencija je tu da predloži mogućnosti i rješenja, odnos između rizika i profita, ali konačna odluka zavisi od volje čovejka”, objašnjava Bengin.