Beč deveti put zaredom najbolji grad za život na svijetu, Podgorice nema na listi

Podijeli

U konkurenciji 231. svjetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kada je u pitanju kvalitet življenja, rezultati su ovogodišnje studije globalne konsultantsko-preduzetničke grupe Mercer.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procijene plate za svoje zaposlene u inozemstvu. U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene pomoći, obrazovanja, nivoa kriminala, rekreacije, kulture, brige o okolini, ličnih sloboda…, na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i ekonomskoj, pojašnjava Poslovni dnevnik.

Među prvih dvadeset gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Drugo mjesto je pripalo Cirihu u Švajcarskoj, a treće glavnoe gradu Novog Zelanda, Oklendu. Slijede Minhen, Vankuver, Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksemburg, Otava i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična sudbina zadesila je i Pariz koji je ove godine pao s 38. na 39. mjesto.

Puno bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Zagreb je 98. s poboljšanjem ukupnog skora od 15 odsto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto, Beograd 139. s 18,3 odsto, Bratislava 19,1 odsto. Ljubljana je zauzela 75. mjesto.

Nijedan crnogorski grad, pa ni Podgorica, nije rangirana u ovom istraživanju.

“Glavni faktori za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda”, rekla je viši partner i predsjednica Mercerovog odjeljenja EuroPac Regije, Martin Ferland.

Na začelju ljestvice su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port au Prince, Kartum, N’Djamena, Damask, Brazavil i Kinšasa.