Prva žrtva Uberovog autonomnog vozila

Podijeli

Kompanija Uber zaustavila je sva testiranja automobila bez vozača u Sjevernoj Americi, nakon što je jedan od njih u nedjelju naveče u Arizoni pregazio pješaka pri prelasku ulice.

Uber je porodici 49-godišnje pokojnice, koja je prva žrtva u istoriji autonomnog vozila, izrazio duboko žaljenje.

Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja (NTSB) poslao je istražni tim u grad Tempe kod Feniksa, gdje su testiranja izvođena. Iz do sada poznatih informacija jasno je da je to bila nesreća u kojoj je tehnologija možda djelovala besprijekorno, ali bez uzimanja u obzir nepredvidljivog ljudskog činioca. To je i dalje najveći izazov za profesionalce u uvođenju nove tehnologije.

Na šoferskom sjedištu Uberovog testnog vozila sjedio je čovjek, ali automobil je bio u automatskom načinu rada. Nesreća se dogodila oko 10 sati u nedjelju. Elejn Hercberg je odvedena u bolnicu, gdje je umrla od povreda. Postala je prva smrtna žrtva autonomnog vozila.

Uber je započeo ispitivanja 2016. godine u Pitsburgu a kasnije ih je proširio u Tempe i Toronto. Slična vozila budućnosti, koja će na kraju biti sigurnija od automobila s vozačem, testiraju i druge firme, uključujući Google i Teslu.