Stabilan rast njemačke ekonomije u prvom kvartalu

Podijeli

Njemačka ekonomija rasla je u prva tri mjeseca ove godine stabilnim tempom a pad ključnog pokazatelja očekivanja vjerovatno će uticati tek na rezultate u idućem tromjesečju, objavila je u ponedjeljak centralna njemačka banka.

Glavni pokretač rasta je i dalje industrija koja je krajem 2017. primila veliki broj narudžbi, konstatuje Bundesbank u najnovijem mjesečnom izvještaju.

Osvrnuli su se i na nedavno istraživanje instituta Ifo koje je pokazalo prigušena očekivanja poslovne zajednice u martu.

“Primjetan pad komponente očekivanja (u sklopu Ifova indeksa) vjerovatno će se odraziti u nadolazećem kvartalu”, smatraju u Bundesbanku, prenosi Hina.

“U prvom tromjesečju trebalo bi da se nastavi snažan porast aktivnosti u njemačkoj ekonomiji”, procjenjuju njemački državni statističari.

Njemačka bilježi najbolji period rasta od globalne finansijske krize i motor je evropskog ekonomskog oporavka. Ifove brojke signaliziraju da je rast i dalje solidan iako euforija polako jenjava.

Potporu rastu pruža i tržište rada, konstatuju u centralnoj banci, procjenjujući da je oštar pad stope nezaposlenosti vjerovatno povezan s stabilizacijom broja nezaposlenih izbjeglica, čime je ključni faktor u tom segmentu ponovo postao ekonomski rast.

Upozoravaju ipak na sve vidljivija uska grla u kapacitetima građevinskog sektora, zbog kojih će njegov doprinos rastu u prvom kvartalu vjerovatno biti skroman.