Bayer dobio dozvolu od EU kupi Monsanto za 66 milijardi dolara

Podijeli

Evropska unija odobrila je da kompanija Bayer kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrijednosti od 7,4 milijardi dolara kako bi se obezbijedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji sjemena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, prenosi AP.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dvije strane dogovorile o prodaji prava u vrijednosti od preko šest milijardi eura i da su time odagnane brige Evropske komisije u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bayera za kupovinu za 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije. Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i sjeme na svetu.

“Osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno nadmeću na tim tržištima ostane isti”, rekla je Vestager i dodala da je to potrebno kako bi poljoprivrednici imali raznovrstan izbor sjemena i pesticida po pristojnim cijenama.

Direktor Bayera, Verner Bauman, rekao je da je odobrenje Evropske komisije “veliki uspjeh” i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Vestager je rekla da se prodajom nekih kompanija i prava uklanjaju sva preklapanja na tržištima sjemena i pesticida Bayera i Monsanta.

Ona je dodala da se Bayer obavezao da radi na tome da novo tržište digitalnih farmi, koje se oslanjaju na upotrebu podataka u poljoprivredi, bude otvoreno. Bajer je predložio da BASF bude kompanija koja će preuzeti poslove koje treba da proda u tom sektoru.