“Češki Mišković”: Ko je novi vlasnik crnogorskog Telenora

Podijeli

Jutros je objavljena vijest da je novi vlasnik Telenora u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj češka PPF grupa, čija je ponuda za oko 700 miliona eura bila bolja od one koju je norveškoj kompaniji ponudio američki fond KKR.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe, navodi se u saopštenju Telenor grupe.

I konačno je: Telenori regiona prodati za 2,8 milijardi eura

PPF grupa je u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, a upravlja imovinom vrijednom oko 35 milijardi dolara. U sektor telekomunikacija ušla je 2013. godine kupovinom 65,9 odsto češkog telekoma O2 za oko 2,5 milijardi dolara od španskog giganta Telefonike.

PPF grupa je takođe i vlasnik kompanije CETIN koja se bavi telekomunikacionom infrastrukturom.

Kompanija O2 je u 2016. godini imala prihode od 1,4 milijarde eura.

Kelner je 1964. godište (54 godina) i američki Forbes procjenjuje njegovu imovinu na skoro 16 milijardi dolara.

U biznis je krenuo devedesetih godina prošlog vijeka, nedugo nakon raspada Čehoslovačke, a prvi poslovi su mu bili vezani za prodaju kancelarijskog materijala.

Nakon toga je počeo da investira preko sopstvenog fonda koji je tokom privatizacije kupio kontrolni udio u najvećem češkoj osiguravačkoj kući. Njegova PFF grupa je značajan vlasnik u Home Creditu, najvećoj finansijskoj kući za potrošače u Kini.

Osim toga, ima vlasništvo i u PPF banci i komercijalnim nekretninama.

Ima suprugu i četvoro djece, živi u zamku Podkozi pored Praga i posjeduje dva privatna aviona. Veliki je kolekcionar slika.

Investitor.me