I konačno je: Telenori regiona prodati za 2,8 milijardi eura

Podijeli

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrijednosti od 2,8 milijardi eura.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe, javlja CdM.

Od tri mobilna operatera Telenor u Crnoj Gori ima najviše korisnika mobilne telefonije, 389.309 korisnika. Konkurencija su mu Crnogorski Telekom i M:tel.

Telenor je u Crnoj Gori vlasnik 100 odsto akcija nekadašnje kompanije Promonte od 2004. godine.

“Danas ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugraskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi. Već 21 godinu u Crnoj Gori predvodimo razvoj telekomunikacionog tržišta i održavamo poziciju lidera. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima”, kazala je Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori.

Bord direktora Telenor grupe namjerava da na godišnjoj skupštini akcionara zatraži odobrenje za distribuciju posebne dividende od 0,44 eura po akciji.

“Strategija Telenor Grupe bazira se na rastu, efikasnosti i simplifikaciji poslovanja. Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji. Telenor grupa vjeruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu“, kazao je Sigve Brekke, predsjednik i generalni direktor Telenor grupe.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno- istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

“Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, navodi Ladislav Bartoniček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina.

Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine.

Comments are closed.